bio-forum.pl Zaloguj Wyloguj Edycja Szukaj grzyby.pl atlas-roslin.pl
Problem z rydzami ?
« » bio-forum.pl « Grzybobranie « starsze wątki (do 03 września 2017) « Archiwum « Archiwum 2005 «

#0

2005.09.08 22:12 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

lis
Od kilku lat zbieram rydze na Pogórzu Ciężkowickim, na południe od Tarnowa. I cały czas zastanawiam się jakież to rydze ja zbieram?
We wszystkich atlasach /również Pana Marka S. /Jest napisane ,że Mleczaj rydz występuje "wyłącznie pod sosnami". Jako ,że w tych partiach lasu sosen jako żywo nie uświadczysz ,wychodzi na to ,że zbieram Mleczaja świerkowego ,który do Mleczaja rydza nie umywa się pod względem smaku . No tak ,ale rydz ,którego ja zbieram, jest tam zbierany powszechnie i smakowo jest wyborny.
Gdy dzis byłem na rydzach ,znalazłem dwa egzemplarze ,które wyraźnie różniły się od pozostałych.
Popatrzmy na zdjęcia:

Powszechnie zbierane rydze

I od spodu

I nastêpny

I z drugiej strony

A tutaj mamy te odmienne rydze/ pokrojone do spróbowania/

Mleczaj swierkowy ?

Od strony blaszek

Moje wnioski:
1.Znalezione dwa rydze to Mleczaje świerkowe
2.Wszystko się zgadza z opisem w atlasie. To co ja zauważyłem to mają znacznie mniej pomarańczowago mleczka.
3. Na surowo mleczj świerkowy nie ma charakterystycznego smaku rydza. Ma zwykły "smak grzybowy"
Ale wniosek główny jest taki:
MLECZAJ RYDZ ROSNIE W OKOLICACH GDZIE NIE MA SOSEN.
Trudno mówić ,że rośnie pod świerkami ,bo on rośnie nad brzegami strumieni, w zaroślach lepiężników ,skrzypów i czernic ,ale świerki i jodły tam rosną ,a sosny na pewno nie.,
i

#1876

2005.09.09 07:35 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Nie wiem. Za mało mam do czynienia z mleczajem rydzem. Może się okazać nawet, że to, co uważam za mleczaja rydza - nie jest nim (tylko na przykład mleczajem świerkowym). Z kulinarnego punktu widzenia pomyłka chyba mało istotna. Najwyżej o tyle, że rydze mi nie smakują. Może ja NIGDY NIE JADŁAM "PRAWDZIWEGO RYDZA" ?

#0

2005.09.09 09:45 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

lis
A co sądzisz o grzybach przedstawionych na zdjęciach?
Czy dobrze rozróżniłem rydza od mleczaja świerkowego?
i

#1893

2005.09.09 10:21 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Gdy pokopałam po książkach - myślę, że tak. Niech się wypowiedzą Ci, którzy koszą rydze na okrągło. Mamy tu takich.

#1715

2005.09.09 10:47 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (pimpek)
Ten na dole to świerkowy. Jem je całe życie, innych nie mamy :)

#0

2005.09.09 20:14 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

lis
No to: "Houston mamy problem" :)
Rydz nie wie, że ma rosnąć jedynie pod sosnami i rośnie spokojnie wśród świerków.
Co ciekawe w promieniu kilkudziesięciu metrów od mleczajów świerkowych rosną zwykłe rydze.
Pani Jolu.
Smak jest wyraźnie rozróżnialny, tak jak pisałem wyżej, z tym ,że próbowałem na surowo, ale smak "prawdziwego" rydza po usmażeniu jest podobny, tylko intensywniejszy. Natomiast mleczaj świerkowy w ogóle smaku rydza nie posiada.
Przykro mi Pimpek :(
Raz w życiu znalazłem rydza na nizinach /w lasach sandomierskich/ pod grubą sosną, i był identyczny z tymi ,które teraz zbieram. Miał wyraźne koncentryczne koła i był intensywnie rudy.

Pimpku.
Lasy, w które jeżdżę mają już wyraźny charakter podgórski /szczyty do 500m npm/, a z tego co wiem takie same rydze występują /i to w ilościach hurtowych / aż do samej Krynicy. Nie wiem czemu u Was nie rosną.
Czy rydz występuje masowo?
Oceńcie sami wczorajszy zbiór.
Jest to pierwszy jesienny wysyp rydzów w tym roku
Rydze i borowiki
P.S.
W lasach tych występuje często Kurka ametystowa, w podobnym biotopie jak rydz, tylko trochę suchszym. Właśnie o tej porze roku jest najczęstsza. Owocniki są dość duże i wysokie, do średnicy ok 5 cm.
i

#757

2005.09.10 10:55 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Snowarski (marek)
chyba niepotrzebnie zawężasz sobie alternatywe do mleczaja rydza albo mleczaja świerkowego

jest jeszcze trochę podobnych gatunków "rydzów", w tym Lactarius salmonicolor (mleczaj późnojesienny) związany z jodłami
spróbuj porównać cechy tych gatunków ze swoimi egzemplarzami, "na żywo" zawsze to łatwiejsze niż z fotografii
i

#758

2005.09.10 10:56 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Snowarski (marek)
klucz do "rydzów" znajedziesz tutaj:
http://www.grzyby.pl/gatunki/Lactarius-Dapetes.htm

#0

2005.09.10 16:45 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

lis
Panie Marku, wygląda na to ,że trafił pan w dziesiątkę z tym mleczajem późnojesiennym. Rydze na zdjęciach są ciemniejsze od tych ,które ja zbieram.
No to teraz mam problem do rozgryzienia:
sprawdzić smak rydza, w stosunku do mleczaja późnojesiennego.
Czyżby mleczaj póżnojesienny był "brakującym ogniwem" smakowym pomiędzy rydzem ,a mleczajem świerkowym ?
Może uda mi się to wyjasnić ? :):).
Ale muszę wam powiedzieć: późnojesienne, czy nie późnojesienne- niezłe są ;)

#11

2005.09.11 18:12 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

marek kopeć (marcos)
Wczoraj w okolicy Limanowej pozbierałem trochę "rydzów" - napewno były to mleczaje póżnojesienne z pod jodły. Młode owocniki nie są tak gorzkie jak stare i smakują wybornie. Miałem okazje jeść mleczja świerkowego i jest w smaku bardziej gorzki. Myśle, że zebrałeś mleczaje póznojesienne. 3 osobniki tego gatunku spotkałem w lesie bukowym daleko, daleko od jodły. Porównałem je z tymi z pod jodły i niczym się nie różniły jak i w smaku tak i z wyglądu. W Krakowie na kleparzu sprzedaje się bardzo dużo "rydzów" ale tak naprawdę to zapewne 2 wyżej wspomniane gatunki. Kupiłem i próbowałem - gorzkawe.

#6

2005.09.14 19:14 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Artur Rysch (arysch)
Różnice pomiędzy rydzami, cytuję "Grzyby Szwajcarii, tom 6, Russulaceae", Fred Kraenzlin:

1. Mleczaj rydz - Lactarius deliciosus: występuje w symbiozie z sosnami! Nóżka z plamkami kroplowymi, kapelusz koncentrycznie pręgowany. Miąższ całkiem łagodny, mleczko również całkiem łagodne i nie farbujące na kolor winno-brązowy (lub dopiero po 1-2 godzinach!). Kapelusz i nóżka nie zmieniają koloru na zielony (lub bardzo nieznacznie!). Występuje przede wszystkim na glebach wapiennych, na niektórych teranach dość częsty.

2. Mleczaj świerkowy - Lactarius deterrimus występuje w symbiozie z świerkami, miąższ farbuje na kolor winno-brązowy. Nóżka jest jednokolorowa. Z wiekiem kapelusz i nóżka farbują na kolor zielonkawy (młode egzemplarze nie mają plamek koloru zielonkawego!). Mleczko przbarwia się z mocno pomarańczowego (marchewka) na ciemno-winno-brązowy w ciągu 20-30 minut. Miąższ ma smak gorzkawy. Bardzo częsty, występuje na wszystkich glebach.

3. Mleczaj późnojesienny - Lactarius salmonicolor: rośnie w symbiozie z jodłami. Mleczko przebarwia sie po 10 minutach z koloru pomarańczowego na winno-brązowy. Smak miąższu gorzkawy. Występuje znacznie rzadziej niż mleczaj świerkowy! Najchętniej na glebach wapiennych.

Mam nadzieję, że moje tłumaczenie z niemieckiego jest poprawne.

Pozdrawiam serdecznie, Artur.

(wiadomość edytowana przez arysch 14.Września.2005)

(wiadomość edytowana przez arysch 14.Września.2005)
i

#1941

2005.09.14 21:47 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
. Dziękuję. Ja też tak to sobie poukładałam, ale w niektórych źródłach bywa opisane dokładnie na odwrót. Rydz i świerkowy. I TO MNIE ZBIJA Z TROPU. SAMA NIE WIEM, CO O TYM MYŚLEĆ.

#7

2005.09.14 22:21 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Artur Rysch (arysch)
Pamiętasz Jolu, w której książce to było?
« » bio-forum.pl « Grzybobranie « starsze wątki (do 03 września 2017) « Archiwum « Archiwum 2005 «
Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Kontakt Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji