bio-forum.pl Zaloguj Wyloguj Edycja Szukaj grzyby.pl atlas-roslin.pl
Oddam duszę za Kanie
« » bio-forum.pl « Grzybobranie « starsze wątki (do 03 września 2017) « Archiwum « Archiwum 2004 «

#8

Oj tak tak wg mnie to najlepszy grzyb.
Można mówić wiele rzeczy ale ten aromat i smak są niepowtarzalne.
Nigdy nie moge zebrać odpowiedniej ilości kań aby zasuszyć bo zaraz je zjem na świeżo w bułeczce oczywiście. Jeśli ktoś ma nadmiar lub nie lubi przyjmę z nieukrywana wdzięcznością :-)

#355

Krzysiu, przecież wiesz, że na mnie zawsze możesz liczyć :) Jak tylko wrócę ze zjazdu podskoczę na kanie i jeśli przyniosę > np. 15 to Ci podeślę :)
Pasi ?

#234

Czemum, Krzysiu chcesz suszyć kanie? Będą niesmaczne, łykowate. Ja suszyłam takie średnie, a potem dawałam do potraw. Były mocno papierowe, albo zelówkowate. Na sam zapach do potraw wystarczą Ci suszone trzony. Potem je wyrzucisz. Jeżeli masz pomysł na potrawę z suszonych kań - odezwij się "W kuchni".

#9

Dobrze Pimpuś nie ma sprawy
musimy tylko się zastanowić nad dostawą.
Jolu podobno kanie można suszyć na zimę i potem je moczyć w mleku podobno odzyskują swoje normalne
waleory czyli smak i zapach.
Przyznam szczerze że nigdy nie jadłem suszonych kań.

(wiadomość edytowana przez yachoo 03.Wrzesień.2004)

#238

Dziękuję, spróbuję. Smażone same są wspaniałe, smażone w panierce również. Jako flaki są doskonałe. Zobaczymy w mleku. Tyle, że teraz już nie uzbieram, bo mi moi przyjaciele przyznali się, że siedzieli w tygodniu w klubie i wyzbierali wszystko, co do nogi.

#356

w KLUBIE ? Jezu, gdzie te kanie nie wyrosną :)

#75

"Szła dzieweczka do laseczka...
...Gdzie jest ta ulica?
Gdzie jest ten KLUB? ...."
Czy można się zapisać, wypełnić jakąś deklarację?
:-)))

#16

Przyznam że są to grzyby niczego sobie.Wczoraj jak wracaliśmy z lasu rydzowego,na rozległych łąkach okołoleśnych czterech grzybiarzy zbierało kanie.Może nastepnym razem spróbuję i ja:)

#246

Tak. Przyjrzyj się dokładnie obrazkowi. Dobrze poczytaj. Pooglądaj, czym różnią się od najbardziej dla Ciebie podobnych grzybów trujących i niejadalnych. Mogą się też pojawiać już czubajki czerwieniejące. Nie pesz się. Zbieraj. Niektórzy piszą, że są mniej smaczne od czubajek kań, ale mnie też smakują. Są mniejsze, bardzie kostropate, ciemniejsze i czerwienieją . Smacznego.

#12

Jak tam Pimpek byłeś na grzybkach ....może po drodze kanie były :-)

#358

Yachoo - dzisiaj moja żona (sic!!) uzbierała 8 kań (zobacz foto na mailu).
Chyba mało na wysyłkę, co ? W środku tygodnia mogę pjść tylko po kaniowych miejscach jak chcesz, chyba że chcesz te osiem...

#13

OK wobec tego czekam na czwartek
Smacznego dla żony
« » bio-forum.pl « Grzybobranie « starsze wątki (do 03 września 2017) « Archiwum « Archiwum 2004 «
Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Kontakt Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji