bio-forum.pl Zaloguj Wyloguj Edycja Szukaj grzyby.pl atlas-roslin.pl
Russula nigricans (gołąbek czarniawy)
« » bio-forum.pl « Grzybobranie « starsze wątki (do 03 września 2017) « Archiwum « Archiwum 2010 «
i

#6307
od sierpnia 2002

2010.08.20 18:58 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (pimpek)
Hej,

macie jakieś smaczne pomysły na przygotowanie Russula nigricans (gołąbka czarniawego) ?

pozdrawiam
Pimpek
i

#5030
od kwietnia 2004

2010.08.20 19:35 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Nie. Ja tylko jadłam je na zlocie grzybiarzy na Kaszubach. Smażone w panierce. Smaczne. A tak - gdy znajdę zdrowego - daję do masy z innymi grzybami. Zupka na pewno będzie dobra. Taka kartoflanka z gołąbkami. Na pewno upieczone. A może nadziej te większe jakąś mieszanka z ich nóżek, masełka, pietruszki zielonej, żółtego serka, jajka na twardo i bułki tartej na zlepienie tego nadzienia i upiecz?
i

#6308
od sierpnia 2002

2010.08.20 20:11 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (pimpek)
Dzięki za pomysł. Przytargałem dzisiaj a tak ze 15 kilogramów gołąbków wszelkiej barwy, z czego ok. 1/3 to właśnie czarniawy. Właśnie siedzę i je obrabiam ;)
i

#2947
od października 2005

To właśnie ja z Jankiem na zlocie przygotowakiśmy te gołąbki. Też były różne, ale tych czerniawych najwiecej. Gołąbki mi smakowały ale wlśnie ten czerniawy nie. Miał jakiś dziwny aromat - mnie się nie podobał. Inne zaś - owszem smaczne :-)
i

#5032
od kwietnia 2004

2010.08.21 19:30 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Co Pimpek w końcu zrobiłeś z tych gołąbków i jak Ci smakowało. Ja znalazłam dziś jednego w stanie możliwym i chyba sobie go usmażę na patelni z... czosnkiem może? :-)
i

#6312
od sierpnia 2002

2010.08.21 19:54 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (pimpek)
Większe pokroiłem w plasterki, udusiłem z cebulką i dodałem przecieru pomidorowego. Następnie wszystko zawekowałem w słoikach.
Mniejsze poszły do marynaty z cebulką i marchewką.

Ponieważ było tego strasznie dużo - nie miałem już siły nic zrobić do zjedzenia od razu. Testy tego co zasłoiczkowałem odbędą się...... w swoim czasie ;)
i

#5034
od kwietnia 2004

2010.08.21 20:32 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
. Super!

Mój usmażony na maśle z czosnkiem i solą bardzo dobry. Muchomor czerwonawy i Rhodocybe gemina też.
i

#6313
od sierpnia 2002

2010.08.21 20:35 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (pimpek)
A ja jutro biorę Amadeuszka na naukę rozpoznawania gołąbków oraz lejkowców dętych. Ponieważ grzybków jest pełno - będzie miał frajdę :)

#5036
od kwietnia 2004

2010.08.22 11:48 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
O matkokochana! lejkowce! Moje ukochania! Zawiszczę Ci, Pimpuś.
« » bio-forum.pl « Grzybobranie « starsze wątki (do 03 września 2017) « Archiwum « Archiwum 2010 «
Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Kontakt Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji