Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Kaszuby - maj
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Grzybobranie « starsze wątki (do 01 października 2016) «
i

#9002
od grudnia 2003

Sezon smardzowy uważam za zamknięty i nadzwyczaj udany.Dzikie smardze pozostały na stanowiskach -nie dzikie łaskotały podniebienie i zaległy w zapasach.


Czas na smakowite,młode,ociekające sokiem żółciaki a z kapeluszowych ciemnobiałki i majówki.Są już pierwsze łysostopki bursztynowe więc za tydzień pierwsze borowiki.


i

#9003
od grudnia 2003

Pojawiły się żagwie bulwiaste i zadawalające ilości łuszczaka zmiennego
i

#381
od marca 2008

2012.05.15 22:22 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Małgorzata Tęsna (malgi)
My też dziś z Halinką Słowik dorwałyśmy takiego jednego... ;-)

i

#3534
od października 2005

Zaczynamy zbierać grzyby jadalne? Na mnie jeszcze czas - to okres połowu belony. Sezon się zaczyna. Belona już na plaży. Jeszcze tylko niekorzystne warunki atmosferyczne utrudniają połów, ale już zaliczyłem dwie sztuki :-)
i

#540
od września 2008

nie no Rysiu
Wrzuc fotke tej Bellony

ja chyba mam pierwsza Majówke Wiosenną

A na stanowisku z którego ze specjalnej grzybnimiały podnieśc sie Kanie , na razie wyrosły 3 Pieczarki , ale widac ze graybnia na 2 stanowisku dobrae sie rozwija.
i

#9012
od grudnia 2003

Pierwsze koźlaki w tym roku znalezione 22 maja



Dwa pomarańczowożółte i jedna babka.Sucho jak w popiele.... :-(
i

#383
od marca 2008

2012.05.31 07:34 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Małgorzata Tęsna (malgi)
i

#544
od września 2008

:O

na DORSZE POJECHAŁEM DWA RAZY
i gównom złapał
;)

bellona to chyba SwordFish czyli taki duży mieczyk
;)

juz mam na nie ochote
zamarynowałas coś do słoików
Wymienię na mrożonego zółciaka lub zagiew
:)

#2863
od lipca 2004

2012.06.01 05:21 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Bogusław Mazurek (bogdan)
Malgi, jakie mięsko mają belony, bardziej tłuste czy chude?
Czy je się także wędzi?
Osobiście preferuję ryby tłuste (sum, węgorz) zwłaszcza w wersji wędzonej.
Pytam, bo osobiście nigdy ich nie jadłem.
Pomimo, że prawie co roku jeździmy nad morze (lipiec-sierpień) to nigdy ich nie spotkaliśmy w sprzedaży na kutrach. Zapewne już po sezonie?
i

#545
od września 2008

Wygląda raczej na drapieznika to pewnie ma białe mięsko , jak szczupak czy baracuda
Z bliska widziałem podobne rybki w Morzu Czerwonym
i

#384
od marca 2008

2012.06.03 06:45 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Małgorzata Tęsna (malgi)
1. Mięsko mają białe, delikatne i chude, ale dla mnie bardzo smaczne. :-)
Najczęściej jemy je smażone - próbowaliśmy w zeszłym roku wędzone (ze sklepu), ale mi osobiście nie smakowały. Nie wiem jak smakuje barakuda, ale jest zupełnie inna w smaku niż szczupak.
2. Sezon na nie już dobiega końca - myślę, że jeszcze kilka razy pojedziemy na nie - oczywiście jak przestanie wiać. To ryba bardzo płochliwa i waleczna, potrafi nawet z rąk uciec (wyśliznęła się kilka razy moim kolegom - nawet raz wpięła w bok wędkarza kotwiczkę - trzeba było go uwalniać ;-) )
W lipcu i sierpniu belona pewnie gdzieś na głębinach urzęduje, ale normalni rybacy nigdy na nią specjalnie nie polują, nie słyszałam, żeby była sprzedawana z kutra.
3. Krzysiu, belon nigdy w ocet nie zaprawiałam, my je mrozimy i potem "z patelni" serwujemy. Mają fajne, turkusowe ości, więc dobrze widoczne na talerzu.
Nie mamy zbyt dużych zapasów, ale na Zlot pewnie "na popróbowanie" coś się znajdzie :-)
i

#547
od września 2008

Z Mazur zpływania na brygantynie , przywiozłem okonia w occie
fajne białe mięsko
no wiesz takiego z restauracji ale i sledziem z Tesco tez sie zachwycam

Ale w Kietlicach ( przystań) jest na jaworze siedlisko Zóciaka S. o tej porze w idealntm stanie do spozycia
Trzy słoiki w oleju dowiozłem do domu
Kurki na Mazurach występuja już w ilościach handlowych
Zaczęły sie juz jagody
:)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Grzybobranie « starsze wątki (do 01 października 2016) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji