bio-forum.pl Zaloguj Wyloguj Edycja Szukaj grzyby.pl atlas-roslin.pl
Kominki (lejkowiec dęty)
« » bio-forum.pl « Grzybobranie « starsze wątki (do 03 września 2017) « Jak zbierać grzyby (do jedzenia) «
i

#8
od 11-2004

2004.12.08 13:23 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Ewa Kowalewska (kayenn)
Kominki to potoczna nazwa lejkowca detego http://www.grzyby.pl/gatunki/Craterellus_cornucopioides.htm
Rosna w starych lasach , zwlaszcza bukowych. Podobnie jak opienki wyrastaja calymi kepami. Ja je zbieram, oczyszczam i susze. Potem mozna ugotowac, przekrecic przez maszynke i zrobic farsz na pierogi, oczywiscie z odpowiednimi przyprawami. Mozna tez zrobic uszka do barszczu na wigilie. Moze nie wygladaja efektownie i nie pachna jak prawdziweczki, ale jesli jada sie juz i purchawki ;) to mozna i kominki. Mniam.... polecam

#790
od 04-2004

2004.12.08 13:40 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Lejkowce dęte są bardzo dobre, szczególnie właśnie na farsz. Poza tym mnie się bardzo podobają. Takie oryginalne kwiaty wyrastające spod ogromnych, suchych liści. Cieszę się zawsze, gdy je znajdę, ale narazie znajduję je tylko w Tarnobrzegu. Raz spotkałam w Bycinie k\Pyskowic, ale nie trafię tam teraz, bo to było w trakcie zabłądzenia.

#611
od 07-2004

2004.12.08 15:00 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Bogusław Mazurek (bogdan)
Kominki, w moich okolicach także cholewy, to dla mnie podstawa do robienia pierożków.

W tym roku jednak było z nimi bardzo "cienko" :-(
i

#272
od 09-2004

Wyrastają często w wilgotnych miejscach, pod dębami i bukami.
W tym roku sporo ich znalazłem.
Pachną faktycznie bardzo przyjemnie :)
« » bio-forum.pl « Grzybobranie « starsze wątki (do 03 września 2017) « Jak zbierać grzyby (do jedzenia) «
Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Kontakt Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji