bio-forum.pl Zaloguj Wyloguj Edycja Szukaj grzyby.pl atlas-roslin.pl
Kolczak obłączasty
« » bio-forum.pl « Grzybobranie « starsze wątki (do 01 października 2016) «

#3
od października 2013

U nas w regionie jest pełno takich "kurek", są wyrzucane. Okazało się że to Kolczak obłączasty - chciałbym zacząć zbierać, ale pisze że nie jest on zbyt smaczny. Co polecacie z nim robić?
i

#827
od lipca 2013

Ja zbieram tylko młode, do ok. 3-4 cm średnicy kapelusza, wszędzie piszą, żeby zbierać tylko młode osobniki, starsze są podobno kwaśnawe. Marynuje z innymi grzybami lub po prostu suszę, według mnie smakują jak większość grzybków. Jak nie ma innych (czyt. lepszych) grzybków w lesie to możesz zbierać, otruć się nie nie otrujesz! :)
i

#5851
od kwietnia 2004

2014.09.09 08:37 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Młode są pyszne w jajecznicy.
Stare są gorzkie.

#6
od sierpnia 2014

2014.09.11 20:34 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mateusz (mdab)
Ja też zbieram tylko młode ale ostatnio gdzieś czytałem, że w starszych owocnikach gorzkie są kolce i po ich usunięciu grzyby nie są gorzkie. Jutro może to mi się uda sprawdzić, gdyż planuje wyjazd typowo na kolczaki.

Tak jak już napisano są pyszne w jajecznicy. Ja uwielbiam smażone (smażone są w smaku bardzo podobne do pieprznika jadalnego).
« » bio-forum.pl « Grzybobranie « starsze wątki (do 01 października 2016) «
Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Kontakt Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji