ta strona być może używa plików cookie, korzystając z niej zgadzasz się na użycie plików cookie — więcej informacji
Jak wygląda świeży lejkowiec?
Załóż konto | Edycja konta | Wyloguj się | Zaloguj się
Strona główna | Szukaj | Moderatorzy i Admin
Bio-forum.pl » Grzybobranie » Jak wygląda świeży lejkowiec?
2017.10.02 21:09 #306246
Zmień/Popraw · Usuń
Milena (pierniczek) na forum od października 2017, wypowiedź #1
Dzień dobry! Uwielbiam chodzić na grzyby, jednak ograniczam się tylko do prawdziwków i kurek, niemniej chciałabym poszerzyć skromne zbiory o kolejne gatunki. W ostatnim czasie widywałam w lesie kominki, a ponieważ doczytałam, że są dość łatwe w identyfikacji, chciałabym je zbierać:) Jednak zastanawia mnie jedno - w jaki sposób rozpoznać, że kominek jest jeszcze świeży i jeszcze nadaje się do spożycia? Przyzwyczajona do prawdziwków obawiam się, żeby nie nazbierać podsuszonych czy nadpsutych grzybów... Pytanie może głupie, ale czarny grzyb to wyzwanie dla takiego totalnego laika jak ja :)
2017.10.02 21:32 #306248
Zmień/Popraw · Usuń
Beata Łyszkowska (beata_lyszkowska) na forum od marca 2010, wypowiedź #3794
Jak wszystko świeże ;-) Jest jędrny, rośnie prosto, nie spleśniały, nie uschnięty. Polecam suszenie. Farsz z suszu jest pyszny. Do pierogów i do krokietów. Oraz jako dodatek do kapusty gotowanej.

Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?
Wypowiedź:
Użytkownik: Jak wysłać wypowiedź:
Wysyłanie wypowiedzi w tym dziale wymaga założenia konta.
Maksymalna dopuszczalna waga obrazka to ok. 150kb a jego szerokość to max. 800 pikseli.
Hasło:
Opcje: Włącz kody HTML w wypowiedzi
Automatycznie aktywuj adresy WWW (URL) w wypowiedzi
Akcja: