Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
2020-06-17 Chrzanów - polowanie na kwiaty
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Botanika « wędrówki z Grzegorzkiem « 2020 «

#18279
od września 2006

2020.06.25 11:39 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Grzegorzek
Na początku będzie długa sesja zdjęciowa z lilakiem japońskim - Syringa reticulata, tak jak to jest w naszym atlasie. Druga opcja to Syringa amurensis. W 2000 roku u Władysława Bugały było nieco więcej opcji. Oto one w nawiązaniu do faktu, że w 1984 roku otrzymałem sadzonkę tego krzewu z Ogrodu Botanicznego w Poznaniu. W owym czasie nasz bohater nazywał się po łacinie Syringa amurensis var. japonica. Teraz nazwę zmieniono na Syringa reticulata var. amurensis lub Syringa reticulata var. mandshurica. Odmiana japońska, a taka rośnie w Chrzanowie to Syringa reticulata var. reticulata. Niezłe zamieszanie, nieprawdaż. Teraz roślina ma prawie 5 metrów wysokości.



Oto kilka detali. Sesja zdjęciowa ma związek z powstającym wówczas filmem.











Potem poszedłem do parku gdzie sfotografowałem i sfilmowałem amorfę krzewiastą - Amorpha fruticosa.











Teraz dwie migawki z parku.





W końcu trafiła mi się śnieguliczka - Symphoricarpos albus.





Teraz wieczorową porą zwiedzam swój chrzanowski balkon. Na początku pelargonia.



Potem petunia o prawie czarnych kwiatach.







Następnie spojrzałem na dom sąsiada.



Oto kolejna balkonowa pelargonia.





Teraz muchówka z rodziny Syrphidae na petunii.





Potem udałem się na dróżkę za domem. Stamtąd przyniosłem tylko zdjęcie derenia świdwy - Cornus sanguinea.



I ponownie balkon. Oto zalana petunia.



Oto inna petunia.





I jeszcze różowa pelargonia.







I ponownie czerwona pelargonia. To ta sama, która rozpoczęła tę balkonową sesję zdjęciową.

« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Botanika « wędrówki z Grzegorzkiem « 2020 «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji