bio-forum.pl Zaloguj Wyloguj Edycja Szukaj grzyby.pl atlas-roslin.pl
2023-09-20 Wola Radziszowska, las pomiędzy ulicami Na Wzgórzu i Podskale - część 1
« »
Botanika « wędrówki z Grzegorzkiem « 2023 «

#20886
od września 2006

2023-09-20 Wola Radziszowska, las pomiędzy ulicami Na Wzgórzu i Podskale - część 1 #1

2023.10.01 18:03 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Grzegorzek
Przeszedłem na drugą stronę pola uprawnego.



Osiągam szczyt wzniesienia i zerkam w dół północnego stoku.



Wchodzę na zarośnięte pole po prawej stronie. Traw dominuje śmiałek - Deschampsia cespitosa. Są nawłocie - Solidago canadensis i tojeść - Lysimachia vulgaris.







Chociaż jestem na szczycie zauważam tutaj spore skupiska situ skupionego - Juncus conglomeratus.







Są siewki jesionu - Fraxinus excelsior.



Oto widok ogólny tego terenu. Zerkam na południe. Pośrodku widać skraj lasu, który jest zasadniczym celem tej penetracji.



Po drodze mijam derenia - Cornus sanguinea.





Jest kruszyna - Frangula alnus.



Jest śliwa - Prunus spinosa



Wchodzę do lasu. Mijam nawłoć - Solidago canadensis.





Jest sporo olszy - Alnus glutinosa.







Jest kuklik - Geum urbanum.



Wchodzę w gęstwinę.



Są dęby - Quercus robur z mączniakiem - Erysiphe alphitoides.







Są lipy - Tilia cordata.



Oto kolejny płat nawłoci - Solidago canadensis.





Jest trzcinnik - Calamagrostis epigeios.



Są róże - Rosa canina.





Jest tarnina - Prunus spinosa.



Znowu nawłoć - Solidago canadensis.



Jest olsza - Alnus glutinosa.





Są śmieci.



Jest głóg - Crataegus monogyna.





Wszelako olsza - Alnus glutinosa dominuje.











Jest tarnina - Prunus spinosa.



Są jeżyny - Rubus sp. sp.



Oto kolejne skupiska olszy - Alnus glutinosa. Po prostu szumią olsze na gór szczycie.







Teraz na chwilę wychodzę na pole po prawej stronie lasu.



« »
Botanika « wędrówki z Grzegorzkiem « 2023 «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Kontakt Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji