bio-forum.pl Zaloguj Wyloguj Edycja Szukaj grzyby.pl atlas-roslin.pl
Fiołek wonny
« »
Botanika « Archiwum « Archiwum 2008 « 1. PRZEDWIOŚNIE, ZARANIE WIOSNY - 2008 «

#253
od marca 2007

2008.03.01 18:28 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Kacper
Już niebawem! Oto zdjęcia z dzisiaj:



i

#2548
od stycznia 2007

2008.03.01 18:32 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Barbara K. (topazzz)

#298
od marca 2007

2008.03.12 11:12 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Kacper
Już jest!



#195
od lipca 2007

I będzie można zrobić fiołki w cukrze ....

#301
od marca 2007

2008.03.12 21:06 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Kacper
Że niby co?:))))

#360
od maja 2007

2008.03.12 21:10 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Roman Ryś (borealis)
Ktoś nawet na allegro oferuje słoiczek fiołków w konfiturach jako - "fioletowy zawrót głowy". Oj! Chyba nie miałbym sumienia konsumować ...

#303
od marca 2007

2008.03.12 21:21 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Kacper
Ale jak się to niby robi?

Chciałbym spróbować. U mnie rośnie w mieście tyle fiołków, że naprawdę...
i

#198
od lipca 2007

Fiołki w cukrze to w dawniejszych czasach był popularny smakołyk. Dokładnego sposobu produkcji nie znam, ale w przybliżeniu macza się je w białku z cukrem (dużą ilością), obsypuje jeszcze cukrem i suszy. Musze znaleźć gdzieś przepis szczegółowy. Za to je jadłam. Kupiłam w Wiedniu w cukierni. Są prześlicznie fiołkowe, zachowały zapach. Używam je do zdobienia ciast.
Natomiast sama robię fiołki ucierane z cukrem (coś w rodzaju konfitury). Sposób produkcji jest identyczny jak róży tartej z cukrem. Tylko roboty więcej, bo po zerwaniu kwiatków trzeba z każdego wyskubać same płatki.
W przedwojennej książce kucharskiej mam różne przepisy na wykorzystanie fiołków w słodkościach.

#309
od marca 2007

2008.03.13 23:38 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Kacper
Moczy się w białku i cukrze, ale same płatki czy cały kwiat z pręcikami?

Małgosiu, poszukaj proszę przepisu:)
i

#201
od lipca 2007

Z konsumpcji zakupionych w Wiedniu wnioskuję, że cały kwiat, bo w środku znajdowałam resztki działek kielicha (to zielone od spodu).

(wypowiedź edytowana przez margo 14.marca.2008)

#312
od marca 2007

2008.03.15 12:23 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Kacper
Czyli moczymy kwiatek w białku i cukrze i jeszcze w cukrze i zostawiamy do wysuszenia???? Na ile to zostawimy????
i

#205
od lipca 2007

Pierwszy fiołek wonny w Łodzi. Na trawniczku przy ulicy.

#317
od marca 2007

2008.03.16 20:48 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Kacper
Górny slask jest juz oblegany w wielu miastach przez Fiołek wonny - wiem bo widzialem:)
« » Botanika « Archiwum « Archiwum 2008 « 1. PRZEDWIOŚNIE, ZARANIE WIOSNY - 2008 «
Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Kontakt Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji