bio-forum.pl Zaloguj Wyloguj Edycja Szukaj grzyby.pl atlas-roslin.pl
jaki mlecz?
« »
Botanika « Archiwum « Archiwum 2009 « ARCHIWUM - SIERPIEŃ 2009 «
i

#144
od lipca 2009

2009.08.31 17:33 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Magda Galus (magga)
Witam,

podejrzewam kolczasty lub zwyczajny, jednak w kluczu są kryteria, których nie za bardzo rozumiem. Czy ktoś miałby ochotę wytłumaczyć mi w miarę prosty sposób, jak najlepiej rozróżniać mlecze?

pozdrawiam,
magda







przepraszam za kiepską ostrość ostatniego zdjęcia...

#123
od maja 2009

2009.08.31 20:53 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Alicja Smużniak (aliss)
mlecz zwyczajny

#145
od lipca 2009

2009.09.01 09:35 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Magda Galus (magga)
A dlaczego?

#125
od maja 2009

2009.09.01 16:14 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Alicja Smużniak (aliss)
Rozumiem że nie miałaś do czynienia z mleczami, ja je już wszystkie widziałam stąd mogłam je sobie porównać i wiem jak wyglądają. Różnią się przede wszystkim liściami, ich uszkami, okrywami koszyczka(nagie czy ogruczolone) i owocami.Ten twój milecz z tego co widać miał nie ogruczolone okrywy koszyczka i chrakterystyczne liście (2zdjecie - pierzastoklapowate z szersza łatka szczytową), możesz porównać w atlasie roślin - są dobre zdjęcia, gdyby to był mlecz kolczasty to liście miałby lśniace, kolczasto zabkowane z uszkami zaokraglonymi i wręcz wywiniętymi.Natomiast mlecz polny i błotny maja ogruczolone okrywy koszyczków i każdy z nich różni się od siebie jak i od pozostałych zupełnie innym kształtem liści. Jak już wszystkie mlecze spotkasz i zobaczysz na żywo to naprawde nie bedziesz miała z tym problemu:)
i

#149
od lipca 2009

2009.09.01 17:08 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Magda Galus (magga)
Co do mojego doświadczenia mleczowego, to masz absolutną rację, Alicjo :)

Bardzo dziękuję za rozpoznanie i wyjaśnienia :)

pozdrawiam,
magda
« » Botanika « Archiwum « Archiwum 2009 « ARCHIWUM - SIERPIEŃ 2009 «
Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Kontakt Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji