bio-forum.pl Zaloguj Wyloguj Edycja Szukaj grzyby.pl atlas-roslin.pl
Jarząb szwedzki?
« »
Botanika « Archiwum « Archiwum 2004-2010 (tematyczne) « drzewa, krzewy «

#107
od lipca 2009

2010.06.20 10:24 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Agata S (agata_poznan)
i

#612
od lipca 2009

Sprawdziłbym przyżyciowo kolor kutneru, czyli owłosienia (pod spodem liścia), czy jest żółtoszary (Sorbus intermedia), czy szarobiały (Sorbus mougeotii), ponieważ takie liście mieszczą się w obrębie zmienności obu tych, bardzo podobnych do siebie gatunków.

#119
od lipca 2009

2010.06.27 22:41 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Agata S (agata_poznan)
dla mnie jest szarobiałe,ogonek tez jest owłosiony wiec stawiam na macznego

#120
od lipca 2009

2010.06.27 22:59 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Agata S (agata_poznan)

#121
od lipca 2009

2010.06.27 23:01 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Agata S (agata_poznan)
chyba jednak szwedzki bo te klapy lisciowe charakterystyczne dla szwe.
i

#631
od lipca 2009

Klapy liścia u jarzębu szwedzkiego są zmienne. Najlepszą cechą jest barwa kutneru na spodniej stronie liścia. Cech jarzębu mącznego (poza ewentualnie nasadą liścia, co nie jest do końca rozstrzygające) tu nie widzę. Proszę dokładnie obejrzeć kutner i dla pewności określić, czy nie ma owłosienia również na górnej części liścia.

#126
od lipca 2009

2010.07.01 17:44 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Agata S (agata_poznan)
górna strona nie jest owłosiona, nerwy liscia POD SPODEM ZÓŁTE PO USUSZENIU GÓRNA CZESC CZRWONAWO-ZIELONA... OGONEK LISCIOWY JEST OWŁOSIONY? CZY TO JEST CECHA WSPÓLNA SEBASTIANIE?

#127
od lipca 2009

2010.07.01 17:46 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Agata S (agata_poznan)
górna strona nie jest owłosiona, nerwy liscia POD SPODEM ZÓŁTE PO USUSZENIU GÓRNA CZESC CZRWONAWO-ZIELONA... OGONEK LISCIOWY JEST OWŁOSIONY? CZY TO JEST CECHA WSPÓLNA SEBASTIANIE?
« » Botanika « Archiwum « Archiwum 2004-2010 (tematyczne) « drzewa, krzewy «
Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Kontakt Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji