Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
2012-03-21 Chrzanów, pierwszy dzień wiosny w parku
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Botanika « wędrówki z Grzegorzkiem « 2012 «

#4659
od września 2006

2012.03.21 15:35 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Grzegorzek
W dniu dzisiejszym w Muzeum w Chrzanowie dawałem prelekcję o florze wiosennej ziemi chrzanowskiej oraz Jaworzna. Przy okazji dowiedziałem się, że tuż za granicą Chrzanowa, czyli na wzgórzu Korzeniec masowo kwitną przylaszczki pospolite - Hepatica nobilis. Wobec powyższego postanowiłem sprawdzić, czy w parku w sąsiedztwie muzeum też się obudziły. Na początku proponuję widok ogólny miejsca akcji. Dominantę stanowi tutaj krzewiasta forma cisu pospolitego - Taxus baccata.



Na skwerku niedaleko budynku było posadzonych kilkanaście kępek przylaszczek. Teraz ostała się tylko jedna.



Przyjrzyjmy się jej samotnemu kwiatowi oraz rozwijającym się pączkom.







Nieopodal na pniu lipy drobnolistnej sfotografowałem pojedyncze kępki listkowatych porostów.





Nieco dalej przyłapałem kwitnące stokrotki - Bellis perennis. To jednak nie są zwiastuny wiosny, ponieważ kwitną niemalże cały rok.



Z ziemi wyszły już pąki złoci żółtej - Gagea lutea.



W najbliższym sąsiedztwie budynku muzeum posadzono przebiśniegi - Galanthus nivalis. Pierwotnie był to wielki łan. Teraz mamy nadzieję, że to czego tutaj brakuje znajduje się przynajmniej w Chrzanowie.



Przyjrzyjmy się bliżej kilku kwiatom.







Ten krótki fotoreportaż kończę pokazaniem łanu kolejnego całorocznego gatunku. Tym razem jest to gwiazdnica pospolita - Stellaria media. Roślina rośnie przed naszym budynkiem na miejscu po ściętym świerku kłującym - Picea pungens.



Oto kilka zbliżeń jej bardzo drobnych kwiatków.





« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Botanika « wędrówki z Grzegorzkiem « 2012 «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji