Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Kłącze tataraku - co zrobić, jak zastosować :)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Botanika « Archiwum « Archiwum 2013-15 «

#851
od grudnia 2006

Hej!
Dzisiaj bbyłem na wyprawie i nazbierałem kłącza Tataraku, właśnie kłącze obrałem, umyłem i nie wiem co dalej z tą częścią rośliny zrobić. Pokroić na plasterki i ususzyć? Potem herbatka? Jakie ma właściwości? Czy ktoś z Was już miał do czynienia z tą rośliną?
i

#1146
od maja 2007

2015.08.31 17:38 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Michał Smoczyk (michau)
nalewka - ajer
cukierki karmelki tatarakowe

#852
od grudnia 2006

A ususzyć i herbatka?

#12466
od września 2006

2015.08.31 22:51 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Grzegorzek
Osobiście kłącze tataraku pokroiłem w plasterki. Świeże zasypałem taką samą ilością cukru. kiedy cukier się rozpuścił zalałem całość taką samą ilością spirytusu. Po dłuższym czasie tak powstałą nalewkę pijałem dla zdrowotności w ilości jedna łyżeczka co kilka dni.

(wypowiedź edytowana przez Piotr_Grzegorzek 31.sierpnia.2015)

#65
od lipca 2009

na nalewkę nadaje się, ale nie dla każdego będzie pijalna, ze względu na bardzo mocny, specyficzny aromat i smak, z tego powodu wystarczy też zalewać stosunkowo niewielką ilość surowca, przynajmniej jak na nalewki;)
i

#1113
od lipca 2007

Ale po kilku latach taka nalewka na tataraku to staje się ambrozją. Wiem, bo robiłam. Dobrze dodać wiosną (jak są Zielone Świątki) młodych liści dla koloru. Ja zresztą smażę młode liście w syropie jako dekoracje do ciast. I ten syrop dodawałam do nalewu na kłączach.

(wypowiedź edytowana przez margo 20.września.2015)

#12573
od września 2006

2015.09.21 09:48 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Grzegorzek
Najlepsze nalewki to takie, które po zrobieniu zapodziewają się na kilkanaście lat.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Botanika « Archiwum « Archiwum 2013-15 «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji