Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Czy wiesz że w Polsce rośnie 100 gatunków jeżyn? Łukasz Łuczaj
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Botanika « Archiwum « Archiwum 2016-2017 «

#3765
od lipca 2004

2015.09.06 02:41 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Bogusław Mazurek (bogdan)
Ciekawy artykuł z filmem i zdjęciami znanego etnobotanika Łukasza Łuczaja
"Czy wiesz że w Polsce rośnie 100 gatunków jeżyn? Poznaj niektóre z nich"
http://lukaszluczaj.pl/czy-wiesz-ze-w-polsce-rosnie-100-gatunkow-jezyn-poznaj-niektore-z-nich/

"Nie było, nie było na jeżynie dziadów / Nie było, nie bedzie u mamusi zwiadów

(przyśpiewka ludowa zanotowana we wsi Wełnin koło Solca Zdroju (woj. świętokrzyskie) przez Stefana Rosińskiego w r. 1964, podczas badań do Polskiego Atlasu Etnograficznego)

Mamy przełom lata i jesieni – okres zbioru większości gatunków jeżyn. Są to jedne z najlepiej znanych roślin jadalnych, łatwo rozpoznawalne. Jednocześnie jest to grupa roślin bardzo tajemnicza i trudna do „nauczenia”, bo rośnie ich u nas aż sto gatunków! Okazuje się do tego, że smaki poszczególnych gatunków różnią się istotnie.

Łatwość krzyżowania się oraz występujące tu zjawisko fakultatywnej apomiksji prowadzą do powstawania wielu form trudnych do jednoznacznego określenia. Obecnie za „gatunek” jeżyny uważa się formy o wybitnych cechach morfologicznych, które posiadają zasięg o rozciągłości przynajmniej 30 km. Pełną listę gatunków sprzed kilku lat można znaleźć w pracy: Zieliński J. 2004. The genus Rubus (Rosaceae) in Poland. Polish Botanical Studies 16: 1-300.
..."

#387
od czerwca 2008

proponuje także zobaczyć odcinek o trawniku:
https://www.youtube.com/watch?v=mQhUYjT2B54
- a następnie właścicieli takowych zachęcić do sprawdzenia, jak u nich sprawa wygląda.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Botanika « Archiwum « Archiwum 2016-2017 «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji