bio-forum.pl Zaloguj Wyloguj Edycja Szukaj grzyby.pl atlas-roslin.pl
Krzew bagienny, zimozielony.
« »
Botanika « Archiwum « Archiwum 2004-2010 (tematyczne) « torfowiska «
i

#142
od września 2006

2007.04.12 09:34 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jakub Węcławski (listek)
zdjęcia robione wczoraj, środowisko typowo bagienne wśród mchów torfowych.



zeszłoroczne kwiatostany:

#424
od kwietnia 2006

Bagno zwyczajne

#1891
od listopada 2005

2007.04.12 11:47 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Ciszewski (grant)
Tak, to jest Bagno zwyczajne (Ledum palustre). Roślina trująca, wydzielająca bardzo silny eteryczny zapach działający porażająco na system nerwowy. Bardzo często w obecności Bagna zwyczajnego spotkac można Borówkę bagienną (Vaccinum uliginosum) o białym miąższu i bardzo smaczną. Zwana jest w niektórych regionach pod nazwą "łochynia". Uważano bowiem, że jedzenie owoców łochynii wywołuje stany podobne do spożycia alkoholu. W rzeczywistosci jednak te stany wywołuje pyłek kwiatowy Bagna zwyczajnego...ROŚLINA CHRONIONA!!!
Kwitnące bagno pokazywałem w jednym ze swoich watków:

https://www.bio-forum.pl/messages/527/37873.html
i

#145
od września 2006

2007.04.12 12:17 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jakub Węcławski (listek)
Marku, masz rację, zapomniałem dodać informację o specyficznym zapachu rośliny. Borówki błotnej nie spodkałem do tej pory,a szkoda, ale w pobliżu bagna jest pełno żurawiny

#1896
od listopada 2005

2007.04.12 13:11 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Ciszewski (grant)
Tak...częściej w obecności występowania bagna spotkać można żurawinę błotną. W rejonie Sługocic i w Puszczy Spalskiej i jeszcze w rejonie Bratkowa natomiast spotykałem Borówkę bagienna. Była chyba gdzieś o niej mowa na forum, ale jak znajdę chwilę czasu, to odświeże jej temat. Godna jest poznania, ponieważ jej owoce są bardzo wartościowe i choć mają biały miąższ, ani aromatem, ani smakiem nie ustępują borówce czarnej (Vaccinum myrtillus).
i

#304
od czerwca 2006

Dla ścisłości.
Stan podobny do stanu po spożyciu alkoholu wywołują olejki eteryczne wydzielane przez pędy bagna, a nie pyłek borówki.
Osoby zbierające owoce borówki po prostu wdychają odurzajace olejki.:)
W niektórych rejonach Polski borówka ta nazywana jest pijanicą.

#1907
od listopada 2005

2007.04.12 23:02 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Ciszewski (grant)
Aniu...pisałem: "W rzeczywistosci jednak te stany wywołuje pyłek kwiatowy Bagna zwyczajnego..." a nie borówki jak niewłaściwie odczytałaś. Ale tu masz rację, że dopełnieniem tego "rauszu" są również olejki eteryczne wydzielane przez bagno zwyczajne. Te olejki wytwarzane są własciwie przez całą roslinę w różnym natężeniu. Liście np. używane były (czasami nadal są, mimo,ze roślina chroniona) jako środek odstraszajacy mole.

#305
od czerwca 2006

Fakt, moje przeoczenie. A pędy bagna czasami jeszcze są sprzedawane na targowiskach jak środek na mole.

#185
od maja 2007

2007.09.06 10:41 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Roman Ryś (borealis)
Pamiętam, Marku z dzieciństwa (mam 56 l.) jak otwierałem starą, podgryzaną przez korniki szafę, że na jej spodzie leżały jakieś gałązki. Wiadomo o co chodzi.

Ciekawostki:

Podobno na północy Europy - w Norwegii i Rosji stosowano bagno jako namiastkę chmielu do wyrobu piwa, częściowo po to, żeby piwo miało bardziej odurzające właściwości. Jego świeże i suszone liście używane były przez Indian i Eskimosów jako niezwykle ceniony surowiec na herbatę (z silnie parzonego ekstraktu wydzielał się narkotyk zwany "ledel"). Współcześnie natomiast, w Ameryce Północnej z liści jednego z podgatunków bagna (Ledum palustre subsp.groenlandicum) sporządza się herbatę - Labrador James i County Tea, która ma właściwości odurzające. Ponieważ bagno zwyczajne jest w Polsce prawnie chronione, proponuję odłożyć na bok pokusy zrywania tej rośliny w celach jw. Zresztą, mole już też nie goszczą w naszych "zchemizowanych" meblach i ubraniach. Pozdrawiam
« » Botanika « Archiwum « Archiwum 2004-2010 (tematyczne) « torfowiska «
Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Kontakt Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji