Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
2016-07-15 Chrzanów - pewna wizja lokalna - część 3
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Botanika « wędrówki z Grzegorzkiem « 2016 «

#14407
od września 2006

2016.12.05 22:05 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Grzegorzek
W trzeciej części ruszam skrótem wzdłuż linii kolejowej w kierunku ulicy Kadłubek. Tak jak poprzednio, botanika też będzie. Zaczynany od domu w starym stylu ukrytym w zieleni.





Jest tutaj mierznica czarna - Ballota nigra.





Jest sporo pokrzywy zwyczajnej - Urtica dioica.





I kolejny widok tej okolicy.



Domy w starym stylu sąsiadują z blokami. Za nimi będzie ulica Kadłubek.



W drodze do ulicy mijam skupisko wrotyczu pospolitego - Tanacetum vulgare.



Pod ścianą bloku usadowiła się lipa drobnolistna - Tilia cordata.



I wreszcie pierwsze inskrypcje. Już ustaliłem, że wbrew pozorom to mowa miłości spod znaku tęczowej flagi.



Teraz będę szedł wzdłuż tej ulicy.



Mijam inskrypcję na bloku.



Mijam kolejny dom w starym stylu.



Oto tabliczka z nazwą ulicy, aby wszystko było jasne.



I kolejny przypadek mowy miłości, raczej klasycznej. Tym nie mniej biorąc pod uwagę deklarowany wiek podmiotu trąci to senilizmem. Oczywiście nie mam nic przeciwko paniom w pewnym wieku.



Czas na zielony przerywnik. Oto dziki bez czarny - Sambucus nigra.



Idę dalej. Mijam nową zabudowę.



A to już kamienica przy ulicy 3 Maja z kuczkami. To ewidentnie mienie żydowskie.



W tej okolicy udokumentowałem nawłoć kanadyjską - Solidago canadensis.







Teraz coś bez komentarza.





Następnie tablica upamiętniająca święto 3 Maja.





Teraz w miarę szybko przemykam w stronę rynku.







Ale rynek jest ładny.



(wypowiedź edytowana przez piotr_grzegorzek 06.grudnia.2016)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Botanika « wędrówki z Grzegorzkiem « 2016 «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji