Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Czy to jest gołąbek?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2018 « starsze wątki (do 22 września 2018) «

#1
od września 2018

2018.09.19 14:35 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Justyna Wieczorkowska
Witam. Proszę o informację czy ten grzybek to gołąbek i czy jest jadalny. Grzyb rósł w brzozach. Ma łagodny smak i zapach. Nóżka jest lekko różowa. Nie ciemnieje po przekrojeniu.

#13952
od maja 2009

2018.09.19 15:39 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Tak, jest to gołąbek. Jaki? - trudno powiedzieć bez mikroskopu ale być może Russula claroflava.
Wszystkie gołąbki o łagodnym smaku są jadalne!

EDIT: ten jednak wydaje się być już zbyt stary żeby go konsumować.

(wypowiedź edytowana przez mirek63 19.września.2018)

#2
od września 2018

2018.09.19 16:21 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Justyna Wieczorkowska
A jak można rozpoznać czy gołąbek jest jeszcze na tyle młody żeby go zjeść? I co się stanie gdy zje się starego gołąbka?
i

#4559
od marca 2010

2018.09.19 16:41 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Beata Łyszkowska
Powinien mieć podwinięty brzeg kapelusza. Nic się nie stanie, po prostu jest niesmaczny.
Proszę pamiętać, że zasada iż można zjadać grzyba o łagodnym smaku dotyczy WYŁĄCZNIE gołąbków, więc trzeba się najpierw nauczyć je rozpoznawać wśród innych grzybów.

#13953
od maja 2009

2018.09.19 17:10 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Dzięki Beatko za uzupełnienie mojej wypowiedzi:)
Znów jestem w pracy więc zbytnio nie rozpisuję się ale jeszcze muszę w kontekście pytania o wiek grzybów wtrącić jedno zdanie.

Na starszych owocnikach bardzo szybko rozwijają się inne grzyby, między innymi pleśnie które praktycznie nie są widoczne w początkowym stadium rozwoju gołym okiem a niestety moga być bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia (niektóre wręcz toksyczne).
i

#4563
od marca 2010

2018.09.19 17:28 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Beata Łyszkowska
No widzisz, Ty w pracy, a ja właśnie sobie smażę mleczaja smacznego, za którym nie przepadasz, a którego ja uwielbiam. :-) Ale to w przerwie pakowania gratów przed malowaniem pokoju, więc nie trzeba mi zazdrościć :-(

#2578
od października 2009

2018.09.19 17:39 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Romuald Tomaszewski (roto)
To chyba nie jest claroflava,ona nie ma zaróżowionego trzonu

#13954
od maja 2009

2018.09.19 19:28 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Któryś z nas musi skalibrować monitor:)

#2579
od października 2009

2018.09.19 19:41 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Romuald Tomaszewski (roto)
A to czemu,mój ma nieźle ustawione kolory,ja tylko powtarzam to co napisała Justyna,a napisała że trzon lekko zaróżowiony i że nie ciemnieje po przekrojeniu,a claroflava ciemnieje

#13955
od maja 2009

2018.09.19 20:21 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Faktycznie nie doczytałem:( ... przecież pisałem, że w pracy byłem:)

Ale powiem tak:
po pierwsze; różu to ja tu nie widzę???

po drugie: miąższ czarnieje ale już nie tak od razu. Najlepiej to widać na starszych skaleczeniach i za takie wziąłem ciemne plamy na kapeluszu.

A po trzecie: gołąbek to dla mnie tylko gołąbek i nic poza tym więcej dopóki Ala nie sprawdzi.
W ocenie z kolei sugerowałem się wyglądem owocnika z fotki oraz info "Grzyb rósł w brzozach. Ma łagodny smak i zapach"... co by pasowało do tego gatunku.

A jaki gatunek inny byś typował???

#2580
od października 2009

2018.09.19 20:43 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Romuald Tomaszewski (roto)
No wiesz Mirku,siedlisko,kolor kapelusza,pokrój,ciemne przestrzenie międzyblaszkowe to claroflava,mnie tylko zastanawia opis Justyny
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2018 « starsze wątki (do 22 września 2018) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji