Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Gołąbki buczynowe
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2007 « Archiwum 2007 czerwiec «
i

#3398
od grudnia 2003

Tytuł wątku odnosi się do występowania.Cechy charakterystyczne-kolor czerwony jaśniejący do brzegów kapelusza,które na końcach są niemal białe i karbowane,małe wymiary do 3 cm strasznie kruche,łamliwe,smak łagodny,zapach słaby,owocowy??

#5742
od maja 2003

2007.06.28 08:47 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
łagodny?? A tak ładnie pasuje właśnie buczynowy (R. mairei) :-((
i

#3411
od grudnia 2003

Hi,Hi może mój smak się "wypaczył" nie czułem jakiegoś palącego smaku zwalającego z nóg:-)))
ale...w poliżu były baaaardzo podobne niemal identyczne tyle ,że w bardziej zacienionym miejscu i były ostre w smaku,Reszta cech jak u tych powyżej.Czyli może być g.buczynowy...a russula-ciężki temat-wiemy wszyscy.Na "oko" rozpoznaje może 10
i

#3412
od grudnia 2003

A zapomniałem o fotkach :-)))))

« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2007 « Archiwum 2007 czerwiec «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji