Ząbkowaty, brązowawy, rozpostartoodgięty
Załóż konto | Edycja konta | Wyloguj się | Zaloguj się
Strona główna | Szukaj | Moderatorzy i Admin
bio-forum.pl » Jaki to grzyb? Mykologia » starsze wątki (do 09 stycznia 2019) » Ząbkowaty, brązowawy, rozpostartoodgięty
i
2019.01.01 21:25 #321172
Zmień/Popraw · Usuń
Krzysztof Kołodziejczyk (kiruch) na forum od września 2006, wypowiedź #2456
2018.12.22. Na leżącej gałęzi liściastego (przypomina czereśnię?)

1
2
3
4
5
6
7

8
10
2019.01.02 13:26 #321184
Zmień/Popraw · Usuń
Piotr Grzegorzek (piotr_grzegorzek) na forum od września 2006, wypowiedź #17079
Drzewo jest pewne - to czereśnia.
2019.01.02 16:36 #321189
Zmień/Popraw · Usuń
Mirosław Gryc (mirek63) na forum od maja 2009, wypowiedź #14132
Wpis tylko po to żeby Krzysiek przypadkiem nie pomyślał, że jeszcze Forum nie doszło do siebie po Sylwestrze:)

Ja ich nie lubię ale może zacznijmy od najprostszej alternatywy: dlaczego by nie podstarzała Cerrena unicolor?
Innym "ząbkowcem" jest Irpex lacteus ... ale nie przypominam sobie żebym widział tak szare owocniki? - nawet zejściowe.
Pewnie sa i jeszcze jakieś ale to nie moja działka!
2019.01.02 21:53 #321193
Zmień/Popraw · Usuń
Błażej Gierczyk (ramayana) na forum od września 2005, wypowiedź #6798
mz Cerrena
i
2019.02.09 21:27 #321821
Zmień/Popraw · Usuń
Krzysztof Kołodziejczyk (kiruch) na forum od września 2006, wypowiedź #2471
Macie rację. Trochę Cerrena już widziałem, ale z takim kolczastym hymenoforem jeszcze nie. Ten czereśniowy konar zmieniał raczej położenie w trakcie wzrostu grzybków, dlatego takie nietypowe.

2019.02.02. Inna lokalizacja, tym razem na brzozowych klockach. Znów kolczaste, ale na niektórych zaczął się tworzyć typowy labirynt. Te rosły już spokojnie, bez obracania substratu.





1
2
3
4
5
6
7
8
9
0

Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?
Wypowiedź:
Użytkownik: Jak wysłać wypowiedź:
Wysyłanie wypowiedzi w tym dziale wymaga założenia konta.
Hasło:
Opcje: Włącz kody HTML w wypowiedzi
Automatycznie aktywuj adresy WWW (URL) w wypowiedzi
Akcja:
ta strona być może używa plików cookie, korzystając z niej zgadzasz się na użycie plików cookie — więcej informacji