Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
maślak? maślaczek?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2007 « Archiwum 2007 lipiec «
i

#332
od stycznia 2006

znaleziony w poniedziałek, w lesie bukowym, w górach. Metr od niego rósł szyszkowiec.











Dostrzebam tutaj cechy zarówno maślaka, jak i maślaczka... ale żaden gatunek nie przychodzi mi do głowy :-(

Zółty miąższy wybarwiał się słabo na czerwono (głównie w kapeluszu). Brak pierścienia.Skórka na kapeluszu spękana.

co to takiego?

#3462
od grudnia 2003

Maślaczek pieprzowy.Próbowałeś go?Podobno suszony i zmielony jest fajowa przyprawą...

#1785
od kwietnia 2004

Mnie się kojarzy z Pulveroboletus lignicola

#530
od kwietnia 2004

Prawdopodobnie Chalciporus rubinus
i

#333
od stycznia 2006

Mi nie przypomina maślaczka pieprzowego - był żółty, a maślaczek jest raczej pomarańczowo-brązowawy.... no i ta spękana skórka...
Co do Pulveroboletus lignicola, to ten gatunek ma chyba żółte pory a u mojego okazu były czerwone/ceglaste...
a miąższ maślaczka rubinowego przebarwia się na chyba na niebiesko a nie czerwono...
Mamy więc 3 sprzeczne diagnozy, z których żadna nie wydaje mi się słuszna :(
Czy ktoś jeszcze się wypowie?
i

#3464
od grudnia 2003

Skórka popękała od słońca zapewne.Złotak to na bank nie jest-miałem przyjemność go zjeść:-))))a potem obserwować.



A to moje maślaczki w różnych stadiach...
i

#334
od stycznia 2006

Hmmm na zdjęciu 1 i 3 rzeczywiście są nieco podobne... ale ta skórka nie daje mi spokoju... może ktoś jeszcze by to ocenił?

#5777
od maja 2003

2007.07.06 08:29 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
A smak miąższu?

Jeśli Tomek ma rację to wielkośc zarodników powinna potwierdzić jego trop.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2007 « Archiwum 2007 lipiec «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji