Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Mleczaje-dość sporo
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2007 « Archiwum 2007 lipiec «
i

#3496
od grudnia 2003

Pod brzozami,niezbyt duże,kapelusze wklęśnięte,trzonki puste.Mleczko skąpe,białe,słabo piekące po pewnym czasie




i starsze owocniki

#399
od listopada 2006

Na moje oko to mleczaj rudy - u mnie pospolitak.

#5821
od maja 2003

2007.07.11 22:04 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Według mnie to dwa różne gatunki.

#3516
od grudnia 2003

No właśnie,napisałem starsze a mogą być inne np.płowe...

#542
od kwietnia 2004

Te pierewsze wyglądają na Lactarius tabidus.Mleczko nie żółkło po oddzieleniu na chusteczkę?
i

#4303
od sierpnia 2002

2007.07.19 13:26 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (pimpek)
Tomku, przepraszam z głupie pytanie :)
Czy mleczko np. na palcu lub na grzybie by nie zżółkło?

#544
od kwietnia 2004

To jest właśnie ciekawe że przy niektórych gatunkach mleczaków mleczko żółknie wyrażnie dopiero po oddzieleniu go od miąższu np. na chusteczkę. Jakieś wytłumaczenie chemiczne pewnie istnieje. Poza tym na białej chusteczce wyrażnie widać żółknięcie a obserwując na palcu, doświadczenie nauczyło mnie, że można się "przejechać".
i

#4304
od sierpnia 2002

2007.07.19 14:01 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (pimpek)
Jeśli ma to być biała husteczka papieowa to może chlor ?
Dzięi za wytłumaczenie :)

#3568
od grudnia 2003

No...niestety nie próbowałem z husteczką...:-(
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2007 « Archiwum 2007 lipiec «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji