Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Mały Mleczaj
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2007 « Archiwum 2007 lipiec «

#246
od grudnia 2006

Znalazłem tego mleczaja dzisiaj, w lesie sosnowym, rósł tylko jeden mały owocnik o średnicy ok. 3,5 cm.
ad
gr

Na przekroju widać troszeczkę czerwonego mleczka.
few
i

#424
od listopada 2006

No pytania?

MLECZAJ RYDZ

Na patelnie z nim :-)
Tylko obcinaj trzonek, tak by "sok" podczas smażenia się nie wylewał i dawaj troszkę soli. Za długo nie smaż, tak kilka minut.

Jak nazbierasz więcej to dam inny przepis

Smacznego

(wypowiedź edytowana przez Grzybiorz 14.lipca.2007)

#248
od grudnia 2006

Dzięki Marcin! Nigdy w życiu rydzów nie zbierałem. Następnym razem jak znajdę to zbiorę.
Chętnie skorzystam z twoich przepisów :-), rydz to podobno jeden z najsmaczniejszych grzybów!
i

#428
od listopada 2006

Dopóki się nim nie przejesz to będzie Twoim ulubionym grzybem :-)

Aha po zjedzeniu mocz zmienia kolor na pomarańczowy, tak jak po zupie z buraków czerwonych :-)

#259
od grudnia 2006

Dzisiaj też byłem w tym lesie, ale żadnych rydzów nie spotkałem. Jak nazbieram w tym roku to sprawdzę jak z tym moczem :-)))
i

#430
od listopada 2006

Sprawdzaj, sprawdzaj:-)

Teraz to dużo ich nie "nasiepiesz", ale po mokrym lub mżawkowo-mglistym tygodniu września czy października...
W tym roku jeszcze go nie znalazłem, ale kilka lat temu widziałem go nawet w czerwcu. Jak znajduję je w lipcu/sierpniu to w większości zajęte przez robale.

A i na patelni smażę na oleju, ale znajomy powiedział,że super są także smażone na maśle. Jak kto woli.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2007 « Archiwum 2007 lipiec «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji