Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
borowik, maślak, mleczaj, gołąbek?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2007 « Archiwum 2007 lipiec «
i

#13
od października 2005

2007.07.16 19:21 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Dominik Mowczko (natas)
witam:) oto moje pierwsze lipcowe zbiory i w zwiazku z tym mam pytanie czy dobrze oznaczylem zebrane gatunki bo nie wszystkich jestem pewien:)

1,2 - cos nadrzewnego o czym nie mam pojecia





3,4 - maslak pstry?





5,6 - mleczaj smaczny?





7,8 - golabek zielony? tu moze nie widac ale mial ciemnozielony kapelusz.





9,10 - purchawka chropowata?





11,12 - borowik szlachetny





13 - jakis czerwony golabek, ale nie mam pojecia jaki



14 - jakis muchomor?



prosze ekspertow o wypowiedz ;)

#5851
od maja 2003

2007.07.16 19:38 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Dominik, dla jednego gatunku twórz jeden wątek (chyba, że robisz relację z grzybobrania i wiesz co masz ;-)
Ze zdjęć obcinaj tyle ile się da "boków" - będą lepiej widoczne grzyby.

1,2 - twardziak łuskowaty
3,4 - tak, maślak pstry
5,6 - smak i kolor mleczka? zapach owocnika?
7,8 - za słabo widac szczegóły - szczególnie trzonu. Na zdjęciu 7, wydaje się, ze na trzonie jest pierścień
9,10 jakieś purchawki lub młode czasznice workowate, ale nie jest to purchawka chropowata. Chropowata ma piramidalne brodawki.
11,12 - tak, borowik szlachetny
13 - nikt z nas na podstawie zdjęcia nie rozpozna jaki to gatunek golabka
14 - muchomor rdzawobrązowy
i

#14
od października 2005

2007.07.16 23:13 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Dominik Mowczko (natas)
5,6 - zapach przyjemny, smak mleczka łagodny. troche sie juz zesechl.. i teraz tak wyglada :)



7.8 - brak pierscienia. dodam 2 kolejne fotki, moze pomoga.. czy wszystkie zielone golabki sa jadalne? chodzi mi w tej chwili o ich kolor a nie nazwe :)





14 - czy ten muchomor rdzawobrazowy jest jadalny? ze 30 sztuk na swojej drodze spotkalem.. ;)

za pozostale wyjasnienia dziekuje:) do wskazowek sie oczywiscie zastosuje :)
pozdrawiam!
i

#2309
od kwietnia 2001

2007.07.16 23:36 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Snowarski (marek)
dodam ze 13 to najpewniej Russula decolorans - aby sie upewnić trzeba zobaczyć czy miąższ, blaszki, uszkodzone lub z wiekiem silnie szarzeją; wględnie podsuszony Russula paludosa - wtedy miąsz byłby niezmienny

na 7 i 8 to ten sam grzyb, to co wyglada jak pierścień to ucięty trzon i położone na mchu, blaszki na 8 wyraźnie "gołąbkowe"
jeśli to było zielone to stawiał bym raczej na Russula aeruginea, ale istotnie niewiele widać na zdjęciach
na Russula virescens to nazbyt drobne i delikatne
i

#15
od października 2005

2007.07.16 23:50 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Dominik Mowczko (natas)
tak, zdecydowanie bardziej pasuje do grynszpanowego :) a wiec jadalny, tylko podobno smak kiepski... znalazlem ich ze 20, wiekszosc robaczywych. dziekuje za odpowiedz.

#2529
od września 2004

5,6 - Lactarius helvus prawdopodobnie - pachniał podobnie do maggi?

#16
od października 2005

2007.07.17 00:41 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Dominik Mowczko (natas)
tak, prawdopodobnie pachnial jak jakas przyprawa :) ale czy maggi to juz nie pamietam...
i

#3920
od kwietnia 2004

2007.07.17 08:25 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Muchomor rdzwobrązowy jadalny. Gołąbki są jadalne, gdy nie pieką, nie są gorzkie i nie śmierdzą, podobnie mleczaje.
To znaczy zdarza się, że piekące itp. są jadalne, ale taka pomyłka nie grozi Ci niczym - mniej po prostu zjesz. Na odwrót - może być bardzo źle.
Rzeczywiście to zielone to gołąbek, bo to nie są blaszki muchomora zielonawego. Pewnie Ani chodziło o możliwość tragicznej w skutkach pomyłki z muchomorem, który dawniej nazywał się sromotnikowy. No i oczywiście jest śmiertelnie trujący.

#7
od czerwca 2005

Czy muchomor rdzawobrązowy (14) nazywany jest muchomorem mglejarką?
i

#17
od października 2005

2007.07.17 10:55 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Dominik Mowczko (natas)
z tego co wyczytalem,, muchmor mglejarka to oddzielny gatunek.

co do muchomora sromotnikowego, jezeli o mnie chodzi nie ma mozliwosci pomylki.
od malego jezdze na grzybki :-)

#5869
od maja 2003

2007.07.21 10:50 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Wojtku, muchomor rdzawobrązowy bywa nazywany mglejarką - to pozostałość z czasów, gdy te gatunki były traktowane jako jeden.

Dominik, w przypadku mleczajów jest taka sama zasada, jak w przypadku gołąbków - niepiekące są jadalne. Ten mleczaj na zdjęciu może być faktycznie płowy.

Co do gołąbków i zdjęcia, to oczywiście nie znając realnej umiejętności rozpoznawania grzybów przez pytającego wolę dmuchać na zimne i zachować daleko idącą ostrożność w tym wypadku, bo ewentualna pomyłka jest po prostu tragiczna. Jeśli znasz dobrze gołąbki, to spokojnie zbieraj zielone (i inne) o łagodnym smaku. Żadnym gołąbkiem nie zatrujesz się poważnie.

Muchomory rdzawobrazowe są oczywiście jadalne, tylko paskudnie nietrwałe i kiepsko znoszą transport.
i

#3584
od grudnia 2003

Oj...bardzo kiepsko.Kiedyś chciałem je spróbować,niestety do domu przyjechała miazga...
Najlepiej byłoby je przetworzyć ....w lesie :-)))
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2007 « Archiwum 2007 lipiec «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji