Mleczaj ale jaki i czy jest jadalny?
Załóż konto | Edycja konta | Wyloguj się | Zaloguj się
Strona główna | Szukaj | Moderatorzy i Admin
bio-forum.pl » Jaki to grzyb? Mykologia » starsze wątki (do 07 września 2019) » Mleczaj ale jaki i czy jest jadalny?
2019.09.01 11:44 #325404
Zmień/Popraw · Usuń
Konrad Kopcisz (kkonrad002) na forum od kwietnia 2012, wypowiedź #207
Dzisiaj w lesie znalazłem kilka okazów.
Wiem że to mleczaje bo mają białe mleczko po rozcięciu blaszek.
Kilka z nich miało rdzawe plamki na blaszkach.
Znalezione w dębowo-bukowym lesie liściastym.
Chciałbym się dowiedzieć czy są jadalnemleczaj01mleczaj02mleczaj03mleczaj04mleczaj05
2019.09.01 12:40 #325407
Zmień/Popraw · Usuń
Romuald Tomaszewski (roto) na forum od października 2009, wypowiedź #3061
Wystarczy popróbować,ostry niejadalny.
2019.09.01 13:02 #325418
Zmień/Popraw · Usuń
Konrad Kopcisz (kkonrad002) na forum od kwietnia 2012, wypowiedź #208
smak mleczka łagodny. Po pewnym czasie mleczko zanika a w miejscu zranienia powstaje brązowy kolor. Ma ładny zapach grzybka. Po przyniesieniu do domu zapach jak by zaniknął.
2019.09.01 13:03 #325419
Zmień/Popraw · Usuń
Janusz Słowiński (januz) na forum od czerwca 2017, wypowiedź #474
Podobno tę zasadę można stosować do gołąbków.
Do mleczai również ?

(wypowiedź edytowana przez januz 01.września.2019)
2019.09.01 13:38 #325420
Zmień/Popraw · Usuń
Romuald Tomaszewski (roto) na forum od października 2009, wypowiedź #3062
Tak tylko mleczaje i gołąbki.
2019.09.01 15:01 #325421
Zmień/Popraw · Usuń
Konrad Kopcisz (kkonrad002) na forum od kwietnia 2012, wypowiedź #209
czy inne gatunki grzybków mają biały sok po przekrojeniu czy to tylko domena mleczaji?

Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?
Wypowiedź:
Użytkownik: Jak wysłać wypowiedź:
Wysyłanie wypowiedzi w tym dziale wymaga założenia konta.
Hasło:
Opcje: Włącz kody HTML w wypowiedzi
Automatycznie aktywuj adresy WWW (URL) w wypowiedzi
Akcja:
ta strona być może używa plików cookie, korzystając z niej zgadzasz się na użycie plików cookie — więcej informacji