Fungi of Temperate Europe. Vol. 1-2 2019 by Laessoe, T.; ...
Załóż konto | Edycja konta | Wyloguj się | Zaloguj się
Strona główna | Szukaj | Moderatorzy i Admin
bio-forum.pl » Jaki to grzyb? Mykologia » Fungi of Temperate Europe. Vol. 1-2 2019 by Laessoe, T.; Petersen, J.H.
2019.09.07 09:49 #325528
Zmień/Popraw · Usuń
Bogusław Mazurek (bogdan) na forum od lipca 2004, wypowiedź #4553
"Fungi of Temperate Europe. Vol. 1-2" 2019
by Laessoe, T.; Petersen, J.H.
https://www.bio-forum.pl/messages/33/409632.html

Ktoś już ma, przeglądał, wrażenia, opinie?
Wygląda bardzo interesująco.
2019.09.07 20:11 #325536
Zmień/Popraw · Usuń
Błażej Gierczyk (ramayana) na forum od września 2005, wypowiedź #7170
Mam. Nie żałuję, choć spodziewałem się opracowania bardziej profesjonalnego - to lokuje się gdzieś między "Wielkim ilustrowanym..." Gerhardta a "Fungi of Switzerland".
Strona "wizualna" świetna. Dużo zdjęć gatunków bardzo rzadko prezentowanych w literaturze i w necie. Cechy mikro nie zilustrowane. Siłą rzeczy dzieło niekompletne, niektóre grupy potraktowane dokładniej, inne po macoszemu.
Opisy krótkie, ale miejscami cenne. Cechy mikro opisane skrótowo.
Kluczy do gatunków brak, do rodzajów jakiś nieprzydatny wynalazek.

Zapomniałem: końcówka to "mydło i powidło", bo dorzuconych trochę pasożytniczych mikro, trochę porostów i trochę śluzowców.

(wypowiedź edytowana przez ramayana 07.września.2019)
2019.09.08 08:53 #325541
Zmień/Popraw · Usuń
Bogusław Mazurek (bogdan) na forum od lipca 2004, wypowiedź #4554
Dziękuję bardzo:-)
Liczyłem szczególnie na opisy cech mikro a także ich zilustrowanie.
Jednak bogactwo gatunków, a w szczególności ilość zdjęć, zapewne skłoni mnie do zakupu.

Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?
Wypowiedź:
Użytkownik: Jak wysłać wypowiedź:
Wysyłanie wypowiedzi w tym dziale wymaga założenia konta.
Hasło:
Opcje: Włącz kody HTML w wypowiedzi
Automatycznie aktywuj adresy WWW (URL) w wypowiedzi
Akcja:
ta strona być może używa plików cookie, korzystając z niej zgadzasz się na użycie plików cookie — więcej informacji