Leucoagaricus leucothites v. leucothites ?
Załóż konto | Edycja konta | Wyloguj się | Zaloguj się
Strona główna | Szukaj | Moderatorzy i Admin
bio-forum.pl » Jaki to grzyb? Mykologia » starsze wątki (do 02 października 2019) » Leucoagaricus leucothites v. leucothites ?
i
2019.09.28 17:12 #326177
Zmień/Popraw · Usuń
Barbara Kudławiec (topazzz) na forum od stycznia 2007, wypowiedź #8810
23.09.2019, trawnik niedaleko mojej pracy.
Ostatnio takie białe grzybki widziałam tam w 2014 r. czyli 5 lat temu. Jeżdżę tam codziennie (w dni robocze) i ponownie ujrzałam je dopiero w tym roku. Po makro uznałam je za pieczareczkę różowoblaszkową, ale postanowiłam przeprowadzić dowód wg klucza.

Opis rozpoznania wg Funga Nordica Key to genera, key C dla wysypów białych, białawych, żółtawych i innych jasnych:
Nie jest to mleczaj, ani grzybówka, ani też nie jest to gołąbek ;-) blaszki wolne, trzon obecny, osłony całkowitej brak (tylko częściowa), na ziemi ( nie na szyszkach) ( i tu nieścisłość w kluczu, bo „na innym substracie” prowadzi też do gatunków na szyszkach, stąd wnoszę, że odnośniki 9 i 10 powinny być zamienione miejscami), osłona tworzy pierścień na trzonie, pierścień (lekko) przyczepiony do trzonu, ale bulwiasta podstawa trzonu jest, kapelusz suchy, w skórce kapelusza inny niż ixocutis lub ixohymeniderm, inna też niż epithelium, krawędź kapelusza nie jest promieniście bruzdkowana, sprzążek brak, kapelusz nie jak u Lepiota fuscovinacea i pierścień wyraźny -> Leucoagaricus sp.

Klucz Leucoagaricus – do gatunku
kapelusz biały (czysto biały), jeśli zabarwiony to tylko w centrum, gładki, +/- jedwabiście błyszczący, nadal kapelusz biały, lub z niewyraźnie żółtawym centrum, zarodniki z porą rostkową -> Leucoagaricus leucothices

Pokrótce opis cech gatunku: kapelusz biały do kremowego, owocnik agarikoidalny, pólkulisty, z czasem rozpostarty, zarodniki z porą rostkową, blaszki gęste, białe do niewyraźnie różowych, maczugowata podstawa białego trzonu, pierścień wznoszący lub wiszący, owocnik żółknie po uciśnięciu (szczególnie podstawa trzonu i kapelusz), zarodniki elipsoidalne do migdałkowatych, dekstrynoidalne, z porą rostkową, grubościenne, cheilocystydy wąsko maczugowate, liczne, pileipellis z cylindrycznymi komórkami terminalnymi.

Co dodatkowo mi wpadło w oko, to jedwabiście błyszczący trzon, wśród blaszek międzyblaszki, trzon "ma widoki" na pustość wnętrza, bo na przekroju poprzecznym wyraźnie widać inną mniej trwałą strukturę wnętrza trzonu, pierścień od dołu lekko przyrośnięty, od góry luźny (prawie przesuwalny), na obwodzie kapelusza widoczne pozostałości osłony częściowej nieco wystające poza obręb kapelusza, trzon u dołu pod naciskiem żółknie (jeden był także mocniej ściemniały, już jak go znalazłam), wysyp kremowy, blaszki po wyschnięciu różowawoszarawe.

Obraz cech makro
zbiór z 23.09.2019 (fotografowany wczesnym rankiem, ledwie się rozjaśniło, komórką)
owocniki
owocnik z 26.09.2019 na wysyp
owocniki
owocniki
owocniki
owocniki
owocniki
owocniki
cechy mikro
podstawki 4-zarodnikowe (obiektyw x40)
mikro
cheilocystydy liczne (obiektyw x40)
mikro
mikro
pileipellis (obiektyw x10)
mikro
zarodniki dekstrynoidalne z porą rostkową (obiektyw x40)
mikro
sprzążek nie zauważyłam
pomiary:
zarodniki
pomiar
pomiar
cheilocystydy
pomiar
pomiar
pomiar
terminalne pileipellis
pomiar
pomiar
Nie obczaiłam jeszcze (w nowym programie kamerkowym), jak uzyskać pomiar w um na fotografiach, mam to px i przeliczam je w Excelu.
A wnętrze trzonu - by sprawdzić, że puste - sfotografuję na świeżych owocnikach, bo obecnie mam już wszystkie suche.

(wypowiedź edytowana przez topazzz 28.września.2019)
i
2019.09.28 17:20 #326178
Zmień/Popraw · Usuń
Barbara Kudławiec (topazzz) na forum od stycznia 2007, wypowiedź #8811
korekta dla pomiarów cheilocystyd (tytuły kolumn)
pomiar

Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?
Wypowiedź:
Użytkownik: Jak wysłać wypowiedź:
Wysyłanie wypowiedzi w tym dziale wymaga założenia konta.
Hasło:
Opcje: Włącz kody HTML w wypowiedzi
Automatycznie aktywuj adresy WWW (URL) w wypowiedzi
Akcja:
ta strona być może używa plików cookie, korzystając z niej zgadzasz się na użycie plików cookie — więcej informacji