Chyba to jednak będzie śluzowiec
Załóż konto | Edycja konta | Wyloguj się | Zaloguj się
Strona główna | Szukaj | Moderatorzy i Admin
bio-forum.pl » Jaki to grzyb? Mykologia » Chyba to jednak będzie śluzowiec
2020.01.24 22:42 #329068
Zmień/Popraw · Usuń
Andrzej Ryś (andreaskot) na forum od sierpnia 2013, wypowiedź #207
Na początku myslałem, ze to jakiś grzyb pożerający pniarka. Ale po dokładnym obejrzeniu sam do końca nie wiem co to jest. Przede wszystkim nie jest miękkie.Na powierzchni tego cuda były plamki, z których pod binokularem było widać jak "wyciskają się" (może pod wpływem ciepła) na zewnątrz (jak z maszynki do mielenia mięsa) błyszczące przejrzyste cienki walcowate twory. Było też widać bardzo długie przejrzyste i czarne cieniutkie niteczki wychodzące z okrągłych tworów.
2020.01.24 22:59 #329070
Zmień/Popraw · Usuń
Jacek Nowicki (gonzo) na forum od października 2007, wypowiedź #9205
Hypocrea, może H. pulvinata, ale tą znajdowałem tylko na porkach brzozowych. Chociaż widzę, że pniarek też jest podawany jako substrat.
2020.01.24 23:33 #329071
Zmień/Popraw · Usuń
Andrzej Ryś (andreaskot) na forum od sierpnia 2013, wypowiedź #208
Dzięki Jacku za pomoc w oznaczeniu. Może masz informacje o jego występowaniu w Polsce, albo gdzie można je znaleźć - w atlasie i w Greju go nie ma.
2020.01.25 08:09 #329073
Zmień/Popraw · Usuń
Mirosław Gryc (mirek63) na forum od maja 2009, wypowiedź #14650
Gatunek pospolity! U mnie bardzo często spotyka się na starych obumierających pniarkach.
2020.01.26 00:05 #329101
Zmień/Popraw · Usuń
Andrzej Ryś (andreaskot) na forum od sierpnia 2013, wypowiedź #209
Dzięki Mirek za info. Rzeczywiscie chyba pospoliciak.Dzisiaj znalazłem go ponownie na pniarku.

Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?
Wypowiedź:
Użytkownik: Jak wysłać wypowiedź:
Wysyłanie wypowiedzi w tym dziale wymaga założenia konta.
Hasło:
Opcje: Włącz kody HTML w wypowiedzi
Automatycznie aktywuj adresy WWW (URL) w wypowiedzi
Akcja:
ta strona być może używa plików cookie, korzystając z niej zgadzasz się na użycie plików cookie — więcej informacji