Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Ischnoderma resinosum smolucha bukowa... na lipie
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « starsze wątki (do 13 lutego 2020) «

#80
od września 2018

25 stycznia 2020, Tanowo, gm. Police. Pas drogowy, szpalerowo występujące lipy w wieku 90-100 lat. Na wysokości ok. 4 metrów w rozwidleniu konarów konstrukcyjnych bardzo liczne owocniki praktycznie wokół całego pnia. Wizualnie typuję na smoluchę bukową. Reakcja na KOH faktycznie brązowienie. Zapachu anyżkowego nikt nie stwierdził, kilka nosów zatrudnionych ;-).
W literaturze i na naszym forum (np. kolega Mirosław) są informacje, że I. resinosum występuje nie tylko na bukach, lecz także na lipach. Co mnie nurtuje to ten gatunek zawsze kojarzy mi się i tak też w literaturze pisze z martwymi drzewami. Pytanie: czy ktoś zetknął się z I. resinosum np. na jeszcze żywych drzewach? Lipa z Tanowa jest w całkiem dobrej kondycji fizjologicznej, w miejscu występowania owocników owszem są uszkodzenia z przeszłości, nie wykluczam zgnilizny wewnętrznej, ale mimo wszystko drzewo z daleka - korona prawie idealna. Podobnie jak koleżanka Grażyna regularnie spotykam I. resinosum w naszej Puszczy Bukowej, ale jeszcze ani razu nie spotkałem na żywym buku, tylko leżące, martwe w różnym stopniu rozkładu pnie.1.2.3.4.5.6.
i

#6003
od lipca 2005

2020.01.26 15:59 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Grazyna Domian
Rzeczywiście, najczęściej spotykam smoluchę na leżących kłodach lub resztkach pozrębowych. Sporadycznie zdarzają się jednak przypadki występowania na jeszcze żywych drzewach. Dwa takie są opisane w GREJ:
https://www.bio-forum.pl/messages/7259/25461.html#POST24933
https://www.bio-forum.pl/messages/7259/858232.html#POST271535
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « starsze wątki (do 13 lutego 2020) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji