Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
czarka szkarłatna czy austriacka?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2020 « starsze wątki (do 22 marca 2020) «
i

#1507
od lipca 2013

Beskid Wyspowy, 07.03.2020,
przecinka w lesie jodłowym regla dolnego, mnóstwo zbutwiałych gałęzi leszczyn, olszy szarej i wierzb. Kilkadziesiąt do kilkuset osobników. Jako, że czarki nie są objęte ochroną od 2014 roku pobrałem materiał z jednego grzybka do obejrzenia pod mikroskopem, zostało to zrobione bardzo ostrożnie z nieuszkodzonego osobnika. Stanowisko to znałem już w latach '90 a teraz ponownie odwiedzone i potwierdzone. Czy powiększenie mikroskopowe może wskazywać na czarkę austriacką (poskręcane włoski)?.

#3426
od października 2009

2020.03.07 21:45 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Romuald Tomaszewski (roto)
Pokręcone włoski ma czarka austriacka.
i

#1508
od lipca 2013

Dziękuję bardzo! A czy moje zbliżenia mikroskopowe jednoznacznie na to wskazują? A może posiada ktoś przykład zbliżenia włosków czarki szkarłatnej dla porównania?

#3427
od października 2009

2020.03.07 21:55 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Romuald Tomaszewski (roto)
i

#1509
od lipca 2013

Na tej fotografii w GREJu też włoski są poskręcane, chociaż to cz. szkarłatna. Jak rozumiem temat czarek nie jest taki prosty nawet z perspektywy mikroskopu? :(

#3428
od października 2009

2020.03.07 22:45 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Romuald Tomaszewski (roto)
Decydujący jest sposób wytwarzania zarodników wtórnych
http://www.gbif-mycology.de/HostedSites/Baral/Sarcoscypha_keys.htm
i

#1510
od lipca 2013

Właśnie i tu są schody! Nie posiadam mikroskopu aż tak dokładnego żeby zarodniki oglądać. Mimo wszystko dziękuję za zainteresowanie.

#4625
od lipca 2004

2020.03.08 11:58 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Bogusław Mazurek (bogdan)
Z tego co widzę (chyba), są to włoski z brzegu (rantu) owocnika.
Wg mnie, tu nie ma zastosowania poskręcanie lub nieposkręcanie włosków.
Bardzo dawno temu włoski na brzegu owocnika pokazywał Baral. Jednak prawie tego nie sprawdzałem :-(
http://www.gbif-mycology.de/HostedSites/Baral/Sarcoscypha_apothecia.htm

Natomiast poskręcanie lub nie, ma zastosowanie przy obserwacji włosków na zewnętrznej (płonnej) stronie owocnika.
Należy je traktować jako drugorzędną cechę gatunkową.
Choć u czarek w moich okolicach (Puławy, Kazimierz, Nałęczów) sprawdza się to w 100% (na ponad 50-60 potwierdzeń: włoski a zarodniki), jednak nie należy raczej traktować tej cechy, jako decydującej o przynależności gatunkowej.

Ostatnio pisaliśmy o czarkach (a zwłaszcza o ich pozyskiwaniu) z Basią Kudławiec.
Moje spostrzeżenia odnośnie cz. szkarłatnej (z moich rejonów):
"Trudno mi oceniać inne rejony Polski. U mnie w wąwozach jest niby totalne zatrzęsienie, ale w 99,99% austriackiej. W domu nie mam nawet najmniejszego słoiczka, świeże jak pobieram, to tylko pod mikroskop...

Występuje na kilku dotychczasowych stanowiskach, ale jest w recesji. Austriacka (na mieszanych stanowiskach) szkarłatną wypiera. Typowo "czyste" stanowiska szkarłatnej, są z roku na rok coraz uboższe"
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2020 « starsze wątki (do 22 marca 2020) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji