Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Żółty Gołąbek
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2020 « starsze wątki (do 03 października 2020) «
i

#185
od października 2005

2020.09.28 15:55 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Dominik M. (natas)
Las mieszany. Gołąbek o charakterystycznym zwiniętym i bardzo śliskim kapeluszu. Zapach łagodny. Lubieszyn.

#9855
od października 2007

2020.09.28 16:10 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jacek Nowicki (gonzo)
Russula sect. Ingratae

#3927
od października 2009

2020.09.28 16:16 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Romuald Tomaszewski (roto)
Sekcja Ingratae,podsekcja Foetentinae,zapach albo wręcz śmierdzący dla R.foetens,przez w miarę obojętny ze wskazaniem na nieprzyjemny dla R. subfoetens do migdałowy dla R.grata,ważny smak,pierwszy i trzeci ostre,drugi łagodny.Są jeszcze inne gołąbki w tej podsekcji.
i

#196
od października 2005

2020.09.29 12:36 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Dominik M. (natas)
Po ugryzieniu kawałka kapelusza, po kilku sekundach (do 10) atakuje dość ostry smak, który się urzymuje dobre kilka minut. Zapach po pokrojeniu dziwny, jakby lekko chemiczny, może minimalnie słodkawy. Nie jest zbyt przyjemny ale jakoś specjalnie nie odrzuca. Zgniłych warzyw i migdałów nie wyczułem.
Poczytałem o sekcji Ingratae i juz wiem co mi ten zapach przypomina. Zapach sera Camembert plus spermiawy jednak :-D
"Russula sororia Woń gołąbka bywa bardzo różna, od owocowej do nieprzyjemnej, podobnej do smrodu serów pleśniowych, zjełczałego masła bądź zużytych kondomów".

Coś w tym jest. Palić po przegryzieniu zaczął też stopniowo, więc to prawdopodobnie będzie ten tak myślę.

(wypowiedź edytowana przez Natas 29.września.2020)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2020 « starsze wątki (do 03 października 2020) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji