Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Jakie to grzyby i czy jadalne?????
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2007 « Archiwum 2007 wrzesień «

#2
od września 2007

2007.09.03 05:10 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

oskar wie (cezar2119)
grzyby zebrane w wisconsin-usa,mysle ze te na grubej nozce to jakies podgrzybki chos moge sie mylic a te na cienkiej nozce to nawet niechce zgadywac????jakie to grzyby i czyjadalne?jakie to grzybki i czy jadalne?i oto wszystkie ale jakie???to pierwsze zdjecie to sa te z cienkimi nozkami???dziekuje za wypowiedz!!!!!!

#3
od września 2007

2007.09.03 05:24 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

oskar wie (cezar2119)
dodaje jeszcze jedno zdjecie

#3711
od grudnia 2003

Te u góry to goryczaki.

#3963
od kwietnia 2004

2007.09.03 09:36 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Ja też tak uważam. Lizałeś je? Będą strasznie gorzkie. Nie trujące, ale absolutnie nie zjadliwe.
i

#198
od sierpnia 2006

2007.09.03 09:36 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marcin Theman (makitheman)
Rzeczywiście tak wyglądają, spróbuj organoleptycznie :) Na pewno poczujesz czy jest gorzki... Na przyszłość jak zrobisz lepsze fotki, to na pewno będzie łatwiej Ci pomóc...

#4
od września 2007

2007.09.03 13:48 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

oskar wie (cezar2119)
Bardzo dziekuje za wypowiedzi , rzeczywiscie sa gorzkie:(
te grzybki z pierwszego zdjecia od lewej z gory to mialy o wiele grubsza noge niz ta cala wiekszosc czy to moga byc te same grzyki tylko jedne z chudymi nozkami a drugie z grubymi???pozdr

#10
od sierpnia 2007

2007.09.03 14:29 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Adam Maciejewski (luridus)
Nie chcę pisać tu jakiś truizmów, ale przed grzybobraniem w celach kulinarnych wskazane byłoby pobieżne choćby zapoznanie się z gatunkami rosnącymi na danym terenie. Kilka minut googlowania i znalazłem np. taki link: http://americanmushrooms.com/index.htm. Nie umiem ocenić merytoryczności tej strony.
Tak na marginesie tej dyskusji, czy ktoś wie do jakiego stopnia pokrywa się występowanie gatunków grzybów w takim międzykontynentalnym wymiarze? Porównując oczywiście podobne strefy klimatyczne?
Przecież, np w kwestii Tylopilus, to w Europie rośnie jedynie(?) Tylopilus felleus, chyba widoczny na powyższych zdjęciach. Podczas gdy w Ameryce Północnej rośnie kilka gatunków goryczaków.
P.S.
Tylopilus felleus ma też bardzo charakterystyczny wysyp zarodników, na różowo.

#20
od sierpnia 2007

2007.09.03 17:31 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

kutaho
a czy te grzybki mimo niezjadliwosci to sa trujace czy jadalne ?
bo moze np wygotowanie ich pozniej wsadzenie do sloiczkow w marynecie zgubilo by ten smak ?
co o tym sadzicie ? :)
moze ktos ma jakies inne sposoby ? :)

#4415
od sierpnia 2002

2007.09.03 17:39 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (pimpek)
Ten, kto wymyśli sposób na wybicie gorzkiego smaku z goryczaków zostanie milionerem.
i

#2619
od września 2004

Jeszcze pozostaje problem muskaryny :-(
Ale ona jest chyba w jakimś stopniu termolabilna.

#22
od sierpnia 2007

2007.09.03 17:55 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

kutaho
Piotr Pieprz napisal :
"Ten, kto wymyśli sposób na wybicie gorzkiego smaku z goryczaków zostanie milionerem."

Czyzbym mial zostac milionerem ?
Nikt nigdy nie probowal zlikwidowac tego smaku ? :)

Sebastian Pintscher napisal :

w jakims stopniu jest termolabilna czyli w temp moze sie jakos uda co ?:)
pozostaje tylko probowac ale no wlasnie jest jedno ale ..
moge experymentowac jezeli bede mial chociaz w jakims stopniu pewnosc ze nie jest on trujacy... :)

#2688
od listopada 2005

2007.09.03 18:22 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Ciszewski (grant)
kutacho...coś ci się niechcąco "Popieprzyło" - z pewnością chodzi ci o Piotra Perza???...mam rację???
i

#4416
od sierpnia 2002

2007.09.03 18:31 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (pimpek)
<rotfl> spoko - to jedno z częstszych przekręceń mojego nazwiska :) Jest OK - luzik chłopaki :)

#11
od sierpnia 2007

2007.09.03 18:51 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Adam Maciejewski (luridus)
Powiedzenie, że goryczak żółciowy jest gorzki to eufemizm. Gorzka to jest nieosłodzona kawa. Goryczak jest piorunująco gorzki. Każdy kto miał smak tego grzyba na języku, wie o czym piszę. Ta gorycz aż kłuje. Podejrzewam, że gdyby nawet zalać goryczaka '100%' octem, to ocet przeszedłby tą goryczą.
Poza tym, na co to komu, mało jest dobrych grzybów jadalnych?

Sebastian Pintscher napisał:
-------------------------------------------------
"Jeszcze pozostaje problem muskaryny :-(
Ale ona jest chyba w jakimś stopniu termolabilna."
-------------------------------------------------
Muskaryna termolabilna? Czyli - czysto teoretycznie - możliwe byłoby 'wygotowanie' np. Inocybe erubescens?
i

#2620
od września 2004

Tak wygląda, ale to jeszcze zależy ile jej jest - akurat w Tylopilus jest jej mało, ale wystarczająco, żeby wywołać dolegliwości przewodu pokarmowego.
Podobno można wygotować Amanita muscaria - ale on ma jeszcze halucynogenny muscimol :-)

#23
od sierpnia 2007

2007.09.03 19:58 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

kutaho
Przepraszam za wszystkie przekrecenie :D:DD hehehhe :)
halucynogenny muscimol :-) mowisz to chyba dobrze co hehehehhe :)
ale podsumowujac jadalny tak ? :D
i

#101
od lipca 2007

oskar wie - tu masz link do strony o grzybach w Ameryce i info, jaki książki sobie nabyć - polecam Amazon.
http://www.mushroomexpert.com/

#329
od września 2006

2007.09.06 11:16 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Grzegorzek
W istocie gorycz goryczaka jest potężna. Podobno wystarczy jeden mały goryczak na kilkadziesiąt kilogramów porządnych borowików i mozna się rozgoryczyć. Z drugiej strony jest kilka dobrych informacji. Po pierwsze były prowadzone badania nad wykorzysteniem tej goryczy jako substancji przeciwnowotworowej. Po drugie, występuje jako jeden ze składników czeskiego likieru o gorzkim smaku.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2007 « Archiwum 2007 wrzesień «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji