Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Wyjątkowo piękny Bolbitius
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2020 « starsze wątki (do 10 listopada 2020) «
i

#6438
od lipca 2005

2020.11.09 00:55 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Grazyna Domian
07.11.2020 r. - Wyspa Uznam, na poboczu leśnej drogi, na stercie różnych odpadów organicznych, kilka owocników pokrytych gęstym śluzem. Wysokość największego owocnika 7 cm, w tym wysokość kapelusza 2,5 cm. Szerokość kapelusza do 1,5 cm:








Ponieważ obawiałam się czy owocniki będą wystarczająco dojrzałe, postanowiłam przetrzymać je przez noc w chłodnym miejscu. Tak wyglądały po nocy:





Wieczorem zdecydowałam się nie czekać dłużej i rozkroiłam największego grzybka:


a później dobrałam się do blaszek:

Mikro niebawem - zapowiada się baaardzo ciekawie, powiedziałabym nawet, że elegancko:-)
i

#6439
od lipca 2005

2020.11.09 01:38 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Grazyna Domian
Zarodniki: 10,4-14,1 µm x 6-8,5 µm (średnio: 11,5 x 6,9 µm), Q: 1,5-1,9 (średnio 1,7):


Podstawki:



Cheilocystydy:



Kaulocystydy:



Skórka kapelusza:



Mój typ: Bolbitius elegans, a jakie jest Wasze zdanie?
i

#6440
od lipca 2005

2020.11.09 01:49 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Grazyna Domian

#8680
od września 2005

jak dla mnie po prostu młody B. titubans
i

#6441
od lipca 2005

2020.11.09 11:48 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Grazyna Domian
No to sprowadziłeś mnie na ziemię Błażeju;-) Ufam jednak Twojemu ogromnemu doświadczeniu i bardzo dziękuję, że się nim z nami dzielisz:-)

#4124
od października 2009

2020.11.09 13:27 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Romuald Tomaszewski (roto)
Ale nocka zarwana:-)

#18621
od września 2006

2020.11.09 13:34 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Grzegorzek
Nie chciałem wychodzić przed lepszych od siebie, ale mnie już po pierwszych zdjęciach przyszedł do głowy Bolbitius titubans
i

#6442
od lipca 2005

2020.11.09 14:37 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Grazyna Domian
Romku - no tak, nocka trochę zarwana, bo chciałam skończyć z tą gnojanką, a istniało ryzyko, że grzybki mogą nie przetrwać kolejnej nocy. Wolałam je wrzucić już na suszarkę.

Piotrze - mi też na początku skojarzył się ten pospolity gatunek, jednak:
- nie wiedziałam jeszcze wtedy o istnieniu B. elegans, który ostatecznie wydawał mi się bardziej podobny;
- nie widziałam nigdy wcześniej owocników B. titubans tak długo utrzymujących zwarty pokrój kapelusza - do samego momentu zasuszenia owocniki się nie rozwinęły.

No a później, jak poczytałam i obejrzałam cheilocystydy, które w takich kształtach mają być ponoć charakterystyczne dla B. elegans (obok smukłego pokroju owocników), brnęłam w tym kierunku... :-)

#15315
od maja 2009

2020.11.09 14:49 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
A ja podziwiam dociekliwość Grażyny i wielki aplauz za takie podejście do sprawy!
I to nic, że Błażej "sprowadził na ziemię" ... prawda, że warto było zarwać trochę nocki.
Czasem to co nam wydaje się oczywiste nie zawsze nim jest i dzięki właśnie takiej dociekliwości poznajemy nowe i nieznane:)
Tym razem nie udało się ale jak nie zmienisz podejścia, a podejrzewam, że nie, to może następnym razem?
Zdrowia wszystkim!
i

#6443
od lipca 2005

2020.11.09 19:22 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Grazyna Domian
Bardzo ładnie to napisałeś Mirku - dziękuję:-)
Rzeczywiście, warto było przysiedzieć.
Trzymajcie się zdrowo! :-)

#3460
od czerwca 2014

Grażyno, mam podobnie negatywne doświadczenie z B. lacteus. Mnie także Błażej sprowadził na ziemię. :D Fakty są takie, że oznaczanie gatunków tego "gnojankowatego" rodzaju, z zasady nie pachnie perfumerią. ;-)
Cieszę się, że wszyscy są tacy "STRONG" - tak trzymać. :D
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2020 « starsze wątki (do 10 listopada 2020) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji