Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
gołąbek zielony?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2007 « Archiwum 2007 wrzesień «
i

#36
od października 2005

2007.09.07 22:07 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Dominik Mowczko (natas)
jeden w calym lesie. reszta jakies zolte golabki. czy to on?





#24
od sierpnia 2007

2007.09.08 08:33 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Adam Maciejewski (luridus)
A gołabek zielony to...?
i

#4042
od kwietnia 2004

2007.09.08 10:03 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Do oznaczenia gołąbków potrzebny jest i kolor wysypu, i smak, i zapach... Jeżeli chodzi Ci o to, czy jest jadalny, czy nie-, zasada jest prosta: jeśli jesteś pewny, że to gołąbek powąchaj go i spróbuj. Jeśli nie piecze, nie jest gorzki, nie śmierdzi - możesz jeść. To samo dotyczy mleczai. Z innymi nawet nie próbuj tak robic, bo muchomor sromotnikowy podobno jest łagodny i smaczny, tyle, że jadalny ino roz..
i

#51
od października 2005

2007.09.09 02:02 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Dominik Mowczko (natas)
no golabek zielony, zielonawy ;) w otoczeniu pelno bylo lagodnie smakujacychgolabkow zoltych.. nastepnym razem bede je zbierac ;) co do muchomora sromotnikowego to znam go od dziecka. co prawda nie wiem jak smakuje ale tez nie zamierzam probowac :)

#26
od sierpnia 2007

2007.09.09 08:40 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Adam Maciejewski (luridus)
Moje pytanie nie zawierało żadnej ukrytej ironii. Gdy przeczytałem tytuł wątku, pomyślałem właśnie o Russula virescens, ale gdy zobaczyłem zdjęcia, poczułem się zbity z tropu. Sfotografowany gołąbek to na pewno nie jest zielonawy. Trochę zdjęć R.virescens dla porównania.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2007 « Archiwum 2007 wrzesień «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji