Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
twardzioszek przydrożny?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2007 « Archiwum 2007 wrzesień «
i

#37
od października 2005

2007.09.07 22:11 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Dominik Mowczko (natas)
jedna kepka jedzona przez slimaki.. maja bardzo przyjemny zapach :)
jeszcze ich nie jadlem.. dobre? ;)



#661
od listopada 2006

Twardzioszek odpada. Może łuszczak zmienny? Nie wiem,

#411
od marca 2006

Kuehneromyces mutabilis - łuszczak zmienny
i

#45
od października 2005

2007.09.07 22:53 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Dominik Mowczko (natas)
podobno na zupke sie nadaje... hmm.. to do gara :D
dzieki za odp :)

#170
od grudnia 2005

2007.09.08 07:39 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

rapatang
twardzioszki rosną na łąkach nigdy na drewnie
i

#4040
od kwietnia 2004

2007.09.08 09:55 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Uważaj z tym łuszczakiem, bo się możesz porządnie naciąć na hełmówkę obrzeżoną, która jest trująca. Ja nie widzę na zdjęciu łusek na trzonie. Nie jadłabym tego. Jak pachniał?
Twardzioszek to też nie jest na pewno.

#50
od października 2005

2007.09.09 01:57 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Dominik Mowczko (natas)
pachnial bardzo przyjemnie lagodnie grzybowo... :) to jesc czy nie? bo teraz sam juz nie wiem...
i

#4069
od kwietnia 2004

2007.09.09 10:57 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Ja do swojego podchodziłam około dziesięciu lat, zanim zdecydowałam się jeść. Co miał na trzonie? Łuski? Sterczące zadziorkowato łuski, czy pasemka?
i

#52
od października 2005

2007.09.09 20:13 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Dominik Mowczko (natas)
chyba mial luski na trzonie.. tyle z tego mi pozostalo:





moze bedzie mialo znaczenie to ze slimaki je zzeraly?
chyba jednak nie zaryzykuje...

#126
od września 2006

Nie ryzykuj. Grzyb, według mnie, to łuszczak zmiemmy. Ale jak nie masz 110% pewności, to nic nie jedz. Kiedyś tam napisałeś, że lubisz nowe smaki i ryzyko.
Próbowanie nowych, nieznanych grzybów to poważna sprawa, nie lekceważ zagrożenia. Oznaczenie grzyba w lesie, jego zapach, wygląd, smak, sposób w jaki rośnie jest pewniejsze, niż na podstawie fotki w necie i Twojego subiektywnego opisu. Pomyłki się trafiają. Róznice między grzybem jadalnym a trującym są często niewielkie, drobne, niedostrzegalne dla znalazcy i niekoniecznie rozpoznawalne w/g zdjęć. Nie jedz więc zbyt pochopnie grzybów.
Najpierw poznaj gatunki podobne, niejadalne i jak najwięcej cech danego grzyba. Znajdź kilka razy grzyba i podobne trujące, żeby porównać i się upewnić, dopiero w tedy możesz wykorzystać Twoją odwagę. Masz inny organizm niż ślimak, on może jeść, człowiek nie.

#59
od października 2005

2007.09.09 21:02 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Dominik Mowczko (natas)
dlatego mimo checi skosztowania nie bede probowac. troche strachu jeszcze we mnie pozostalo ;)
i

#4077
od kwietnia 2004

2007.09.10 10:48 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
To, że ślimaki zżerają, zwierzęta, to, że cebula nie ciemnieje, to, że łyzka srebrna nie ciemnieje to NIE SĄ ŻADNE wiarygodne objawy kwalifikujące grzyba do przydatności do spożycia.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2007 « Archiwum 2007 wrzesień «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji