Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Tricholoma gausapatum ?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2020 « starsze wątki (do 28 listopada 2020) «

#775
od czerwca 2017

2020.11.24 18:21 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Janusz Słowiński (januz)
24-11-2020, często wykaszany trawnik na osiedlu, w pobliżu same sosny
jak na gąski to owocniki dośc delikatne w budowie, ale i aura już coraz bardziej im nieprzychylna.

#952
od kwietnia 2019

2020.11.24 18:32 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Sławek Magier (slavoyo24)
Janusz,
Skąd Twój typ?

Jaka wielkość? Zapach? smak? jakieś przebarwienia? coś charakterystycznego?
Mam identyczne pod sosną i też drapie się w głowę.

Szare gąski - im bardziej im się przyglądam, to coraz mniej wiem... oprócz gatunków charakterystycznych (smak, zapach, przebarwienia) - zaczyna się mi robić "Czeski film w głowie :-) "

#776
od czerwca 2017

2020.11.24 19:48 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Janusz Słowiński (januz)
Pytasz, skąd mój typ ? To tylko strzał, bo na ten przyklad jeśli wytypujemy kilka szaro brązowych gąsek i środowisko sosny, to tak, jak by strzelić z KBK AKMS ( w wojsku taki miałem :) ) z odległości 200 m do tarczy, bo mam duże prawdopodobieństwo że w tarczę trafiłem ale nie wiem czy w sam środek :)

średnica kapelusza - od 3 do 5 cm
zapach - grzybowy, nic szczególnego
smak - też nic szczególnego
przebarwień nie stwierdziłem
środowisko - w trawie przy sosnach

Tricholoma gausapatum - gąska szaro brązowa ; kolor kapelusza też mi pasuje do nazwy :)



Tej jesieni u mnie było bardzo dużo gąsek (rosły stadami) , ale nie fotografowalem ich bo cieżko jest mi je "sprowadzić" do gatunku.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2020 « starsze wątki (do 28 listopada 2020) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji