Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Gąskopodobne z murawy napiaskowej
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2020 « starsze wątki (do 15 grudnia 2020) «
i

#6527
od lipca 2005

2020.12.07 18:02 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Grazyna Domian
06.12.2020 r. - Dolina Dolnej Odry, na murawie napiaskowej (podłoże z piasków refulacyjnych) z kupkami na dziko wyrzuconych odpadów. Średnica kapelusza ok. 3 cm, zapach mączny z jakąś aromatyczną nutką, smak mączny, po chwili gorzkawy:







Zarodniki: 5,6-7,3 x 2,8-3,7 µm (średnio 6,2 x 3,1 µm), Q: 1,7-2,3 (średnio 2,0)

Nie mam żadnego pomysłu. Może komuś się kojarzy z jakimś gatunkiem?

#15468
od maja 2009

2020.12.07 18:11 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Wierzby widzę, może jakaś Tricholoma cingulatum po przejściach?
i

#6528
od lipca 2005

2020.12.07 20:07 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Grazyna Domian
Tak, rzeczywiście są tam wierzby, bo generalnie to jest siedlisko łęgowe nad Odrą, na którym swego czasu odkładany był urobek z pogłębiania toru wodnego.
Zapoznałam się nieco bliżej z gatunkiem, który zaproponowałeś Mirku i - biorąc pod uwagę także inne cechy, takie jak brak cystyd, brak sprzążek i budowa skórki kapelusza - myślę, że masz rację. Bardzo dziękuję:-)

#15471
od maja 2009

2020.12.07 20:25 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Nie ma za co! - u mnie na starym wyrobisku pożwirowym jest ich mnóstwo:)
Kiedyś nawet pokusiłem się, zebrałem odrobinę młodziutkich i dwa słoiczki zrobiłem marynowanych.

O walorach smakowych nie będę wypowiadał się bo to indywidualna kwestia ale ja na pewno więcej tego nie zrobię:(
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2020 « starsze wątki (do 15 grudnia 2020) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji