Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Na topoli - białe "kropki" na korze
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2021 « starsze wątki (do 26 kwietnia 2021) «

#833
od czerwca 2017

2021.04.17 22:48 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Janusz Słowiński (januz)
17-04-21, Rymanów, mały las liściasty
na końcówkach gałęzi leżącej topoli

( zostały w lesie ale jeśli ktoś zechce, to zbiorę )

(wypowiedź edytowana przez januz 17.kwietnia.2021)

#10445
od października 2007

2021.04.17 23:01 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jacek Nowicki (gonzo)
Valsa nivea.

#835
od czerwca 2017

2021.04.17 23:12 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Janusz Słowiński (januz)
Jacek - dzięki ! Fajnie, że tak łatwo poszło :)

#15734
od maja 2009

2021.04.18 07:23 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
W zasadzie wszystko jasne po wypowiedzi Jacka. Chociaż na topoli występują i inne z tego rodzaju to tak biało opruszona, to raczej bardzo dobry typ. Jeśli jednak to ten gatunek to małe sprostowanie: powinna to być Leucostoma niveum.
Gdybyś zrobił pionowy przekrój owocnika to podejrzewam, że zobaczylibyśmy wyraźną czarną linię oddzielającą owocnik od drewna. Gatunki Valsa jej nie posiadają!!! No i pozostaje jeszcze pytanie czy to nie anamorfa, czyli Cytospora nivea a to już może wyjaśnić tylko mikroskop.
Jakby temat kogoś bardziej interesował to może zajrzeć do pracy:
https://www.mycosphere.org/pdf/Mycosphere_8_1_7.pdf
Pod koniec artykułu jest wykaz gatunków stwierdzonych z poszczególnych substratów.

... ale tu Jacka zdecydowanie popieram bo ten w miarę charakterystyczny.

(wypowiedź edytowana przez mirek63 18.kwietnia.2021)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2021 « starsze wątki (do 26 kwietnia 2021) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji