Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Morchella?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2021 « starsze wątki (do 11 maja 2021) «

#1
od maja 2021

2021.05.08 15:05 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Konrad (konradk)
Witam. Czy to jakiś gatunek smardza?

#1367
od kwietnia 2019

2021.05.08 15:40 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Sławek Magier (slavoyo24)
Tak, Morchella conica sensu lato

#2
od maja 2021

2021.05.08 15:55 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Konrad (konradk)
Dzięki. Nie do końca rozumiem o co chodzi z tym "sensu lato".
Rozumiem, że grzyb ten jest jadalny?

#48
od października 2020

Grzyb jest jadalny, ale chroniony. Chyba że wyrósł Ci na działce, w ogrodzie albo w miejskim parku - wtedy można zbierać.

#3
od maja 2021

2021.05.08 16:16 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Konrad (konradk)
Tak, wyrósł mi w ogródku przy borówce. Nie znam się, ale podejrzewam, że gdzieś w korze, którą obsypywałem borówki, mogła znajdować się grzybnia.

#9178
od września 2005

sensu lato - w szerokim ujęciu
Badania dowodzą, że istnieje szereg gatunków bardzo podobnych do M. conica, nierozróżnialnych (lub trudno rozróżnialnych) bez badań DNA. Nie umiemy stwierdzić, jaki to jest dokładnie, ale na pewno zaliczymy go do krewniaków M. conica (IMHO - na Twoim zdjęciu jest M. importuna).

#5
od maja 2021

2021.05.08 16:46 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Konrad (konradk)
Ok, dzięki za wyjaśnienie.

#1373
od kwietnia 2019

2021.05.09 17:49 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Sławek Magier (slavoyo24)
Blażej, dlaczego M.importuna?

#9182
od września 2005

a tak mi się wydaje - typowa na korze, gęste, wydłużone awreole z poprzecznymi żeberkami
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2021 « starsze wątki (do 11 maja 2021) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji