Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Mleczaj rydz ?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2007 « Archiwum 2007 październik «
i

#12
od listopada 2006

Do tej pory nie zbierałem rydzy. Wiem, że jest to wyśmienity grzyb w potrawach kuchennych.
Dzisiaj zaryzykowałem. Zerwałem w pewnym miejscy trzy sztuki. I teraz prosiłbym Was koleżanki i koledzy o potwierdzenie, że to co mam zamiar wkrótce zrywać i spożywać jest napewno rydzem.







i

#439
od marca 2006

Mleczko niezmiennie pomarańczowe, to główna cecha rozpoznawcza jadalnych i smacznych LACTARIUS'ów !!
Najwyżej "natniesz się" na m. świerkowego lub m.późnojesiennego, ale są prawie tak smaczne jak mleczaj rydz i też trzeba się CIESZYĆ, bo smaczne!

(wypowiedź edytowana przez grzegorzww 30.września.2007)
i

#227
od sierpnia 2006

2007.09.30 17:42 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marcin Theman (makitheman)
Wiesz, przetnij tam gdzie kapelusz z trzonem się zbiega ( trzonków i tak się nie je) i ja będzie mleczko pomarańczowe, to rydz... Na patelkę, masełko i mniam... :)
i

#16
od sierpnia 2006

M. rydz (L. deliciosus) - pod sosnami - mleczko żywo marchwiowo czerwone, długo zachowujące ten kolor.

M. świerkowy (L. deterrimus) - pod świerkami - mleczko marchwiowo czerwone, po ok. 15min winnoczerwone, po kilku godzinach zielone.

M. późnojesienny (L. salmonicolor) - pod jodłami, jedlicami - mleczko pomarańczowe, później miniowoczerwone.

M. zmienny (L. semisanguifluus) - pod sosnami - mleczko czerwonopomarańczowe, po kilku minutach winnoczerwone, następnego dnia zielone.

Wszystkie z pomarańczowym mleczkiem są jadalne. Różnią się zawartością "substancji gorzkich", skutkiem czego świerkowy czy późnojesienny nie wszystkim smakuje.

wszystko z: E. Gerhardt - "Grzyby - wielki ilustrowany przewodnik", Wa-wa 2006.

#6
od października 2007

2007.10.01 20:00 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Elwira Lipińska (karotka)
A podobno te z mlecznobiałym sokiem też są jadalne [sok jest słodkawy]. Nigdy ich nie zbieram, bo tych z pomarańczowym mleczkiem jest tyle, że nie trzeba szukać tych z białym ;) Tylko wełnianka jest podobno niejadalna. Ale ją łatwo poznać po kosmatym kapeluszu.

#6
od września 2007

Mam pytanko o moje rydze (rosły pod sosną) - mianowicie po kilku godzinach od obcięcia mleczko zmieniło kolor z pomaranczowego na zielonkawy - czy to naormalne u M.rydza(L. deliciosus)?

rydz

#4469
od sierpnia 2002

2007.10.01 21:19 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (pimpek)
tak
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2007 « Archiwum 2007 październik «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji