Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
gaska nieksztaltna?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2007 « Archiwum 2007 październik «
i

#102
od października 2005

2007.10.03 22:20 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Dominik Mowczko (natas)




#657
od kwietnia 2004

Próbowałeś smak?

#104
od października 2005

2007.10.03 23:40 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Dominik Mowczko (natas)
lagodny smak. zapach delikatny. mozna jesc?

#4153
od kwietnia 2004

2007.10.04 09:54 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Gdybym to miała w ręku - wiedziałabym na pewno. A tak - wahom sie.

#108
od października 2005

2007.10.04 11:18 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Dominik Mowczko (natas)
moze jakas fotke dodac dla pewnosci? moge pokroic czy co tm jeszcze, zeby ulatwic identyfikacje;-)
i

#4158
od kwietnia 2004

2007.10.04 11:22 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Niech się wypowiedzą inni. Żółtości jakieś w sobie ma?
Gąski widuję bardzo rzadko - raz na kilka lat w Tarnobrzegu.

#446
od grudnia 2005

To mogą być okolice gąski ziemistej. Gąska niekształtna oprócz żółtawego trzonu, mniej, lub bardziej szarych blaszek i mącznego smaku/zapachu powinna mieć na kapeluszu promieniście ułożony, delikatny wzorek ciemnoszarych lub prawie czarnych, falistych włókienek na jaśniejszym tle. Zwróć na to uwagę, np. tutaj:
http://www.nahuby.sk/atlas_hub_detail.php?huba_id=45

#658
od kwietnia 2004

Na pewno nie jest to gąska niekształtna. Też uważamza okolice gąski ziemistej
i

#110
od października 2005

2007.10.04 19:23 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Dominik Mowczko (natas)
faktycznie, ale takze jadalna. bardzo podobna do rozgowatej... tyle ze nie piecze i ladnie pachnie. mozna jesc? bo tygrysowata wyglada inaczej...
i

#4165
od kwietnia 2004

2007.10.05 10:27 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Różnica w smaku jest ogromna. Niekształtna to jeden z najsmaczniejszych grzybów, ziemista tylko ujdzie w tłoku na "bezrybiu". Jadłam już chyba wszystko, z wyjątkiem trufli i innych bardzo drogich luksusowych grzybów. Teraz już wiem, że niektórych nie warto zbierać.

(wypowiedź edytowana przez jolka 05.października.2007)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2007 « Archiwum 2007 październik «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji