Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Inocybe?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2021 « starsze wątki (do 03 października 2021) «

#438
od października 2020

2021.09.29, Elbląg, las Bażantarnia (54°10'41.8"N 19°26'34.4"E). Buczyna, 2 owocniki - kapelusz do 6 cm., trzon 9 x 1 cm. Powierzchnia kapelusza z wyglądu łuseczkowato-włóknista, ale w dotyku gładka, jedwabista. Blaszki z ciemnym ostrzem, ale nie wiem, czy to "cecha", czy efekt podsuszenia (kilka dni nie padało). Trzon pełny, watowaty. Zapach słaby, piwniczny(?).

#3678
od czerwca 2014

Tricholoma sp.

#439
od października 2020

Dziękuję:).

#1851
od kwietnia 2019

2021.09.29 19:55 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Sławek Magier (slavoyo24)
Potrzymaj kilka dni w domu, uszkodź trzon, blaszki, zaobserwuj przebarwienia. Dokładnie wywąchaj zapach, pomemlaj miąższ - jaki smak? Widzę buki- czy tam były tylko buki? Może uda nam się oznaczyć, jesli odpowiedz na moje pytania.

Ps. Memlaj długo, aż poczujesz ostry smak, a taki powinieneś poczuć moim zdaniem. Jesli będzie inny - pisz - to tez kluczowa cecha diagnostyczna dla tej grypy Tricholoma.
Zapach, smak, przebarwienia / to jest klucz

(wypowiedź edytowana przez SlavoYo24 29.września.2021)

#440
od października 2020

Za próby oznaczania gąsek nie miałem się póki co brać, ale skoro oferujesz pomoc...:).
Siedlisko: w okolicy widziałem same buki, ale też nie przyglądałem się za dokładnie. Na pewno w pobliżu (ale raczej dalszym pobliżu) rosły klony, świerki, a wg map BDL to i Lp, Db, Md, Gb, Brz, Js i inne - ale to mogło być w odległości 20 m albo 320 m...
Bardziej konkretnie mogę powiedzieć o smaku: już po kilkunastu sekundach lekko ostry, po minucie wyraźnie piekący (ale też nie tak "palący" jak u niektórych gołąbków czy mleczajów), po wypluciu i przepłukaniu utrzymujący się kilka minut.
Zapachu żadnego innego niż napisałem nie wyczułem - słaby, piwniczno-stęchły.
Przebarwień na uszkodzeniach nie widzę - chyba że chodzi Ci o uszkodzenia po przeschnięciu (kilku dniach)?

#441
od października 2020

Sporo poczytałem, jeszcze raz pooglądłem i posmakowałem, powąchałem i wg mnie większość cech wskazuje na jeden gatunek: Tricholoma sciodes.
Wiem, odważne typowanie (tylko jedno zgłoszenie do GREJ), więc uzasadniam:
- ostry smak (dzięki Sławku za zwrócenie uwagi na tę cechę) - co od razu wyklucza w miarę podobne z wyglądu T. atrosquamosum, T. portentosum, T. terreum, T. stans, przy czym - co dzisiaj jeszcze raz sprawdziłem - nie pojawia się on od razu (jak powinno być u T. virgatum, ale po ok. 15 sekundach.
- czarniawe i trochę ząbkowane ostrza blaszek,
- ziemisty zapach (przeze mnie określony jako piwniczno-stęchły, co dla mnie oznacza mniej więcej to samo),
- siedlisko - buczyna (T. virgatum rośnie przy iglastych).
Owocniki po 24h w temp. pokojowej jakoś specjalnie się nie przebarwiły:


Dodatkowo zrobiłem próbę z KOH - wg http://www.mushroomexpert.com/tricholoma_virgatum.html T. virgatum przebarwia się od KOH na słabo pomarańczowo w kapeluszu i bladożółto w podstawie trzonu. Wg mnie tu praktycznie brak przebarwień (szkoda, że nie zrobiłem próby na świeżych owocnikach):


Będę wdzięczny za wszelkie uwagi, zwłaszcza jeśli przegapiłem jakieś istotne cechy albo podobną z wyglądu gąskę o ostrym smaku.

#1855
od kwietnia 2019

2021.09.30 19:35 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Sławek Magier (slavoyo24)
To wystarczy Stanisław … Tricholoma sciodes… i mamy rozwiązanie zagadki :-)

#442
od października 2020

Dzięki Sławku. Rozumiem, że ją od początku podejrzewałeś, ale nie dałeś "cynku" - i słusznie:), sugestia może popsuć próbę oznaczenia.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2021 « starsze wątki (do 03 października 2021) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji