#494
od października 2020
2021.10.19, Elbląg, las Bażantarnia. Buczyna, na kłodzie prawdopodobnie buka kilka owocników, szer. do 6 cm., grubość do ponad 2 cm. W tytule wziąłem "huba" w cudzysłów, bo pokrój jest hubowaty, ale konsystencja miękka, sprężysta. Pory bardzo drobne, gołym okiem prawie niewidoczne. Zapachu brak, smak lekko kwaskowaty.
![](https://www.bio-forum.pl/messages/33/1278737.jpg)
![](https://www.bio-forum.pl/messages/33/1278738.jpg)
![](https://www.bio-forum.pl/messages/33/1278739.jpg)
![](https://www.bio-forum.pl/messages/33/1278740.jpg)
![](https://www.bio-forum.pl/messages/33/1278741.jpg)
Pewnie jakaś obumierająca Postia?
... takich to juz raczej nie powinno sie próbować, pełno na nim kolonii innych grzybów pasozytniczych.
#495
od października 2020
Faktycznie, jakoś zapomniałem o tym rodzaju. Może P. tephroleuca - wg niektórych źródeł ma kwaskowy smak
... albo ten smak jest efektem tego, o czym piszesz;-). Dzięki za podpowiedź i ostrzeżenie, na przyszłość będę ostrożniejszy z próbowaniem.