ta strona być może używa plików cookie, korzystając z niej zgadzasz się na użycie plików cookie — więcej informacji
Brązowy, jadalny grzyb z trawnika
Załóż konto | Edycja konta | Wyloguj się | Zaloguj się
Strona główna | Szukaj | Moderatorzy i Admin
2007.10.10 22:06 #80690
Zmień/Popraw · Usuń
Krzysztof Pawłowski (zwieros) na forum od stycznia 2007, wypowiedź #534
Należy do grzybów jadalny, bo kilka dni temu zjadłem ich sporo, jest smaczny i nie miałem żadnych dolegliwości żołądkowych, ale nie wiem jaki to gatunek.
Proszę o rozpoznanie.




2007.10.10 22:40 #80699
Zmień/Popraw · Usuń
Małgorzata Przybyt (margo) na forum od lipca 2007, wypowiedź #136
Mam ten sam problem, to znaczy u mnie na trawniku to rośnie, ale jeść nie jadłam, bo mam lepsze teraz.
Wydaje mi się, że to się podblaszek gromadny nazywa.
2007.10.10 23:06 #80709
Zmień/Popraw · Usuń
Marcin Fałdziński (grzybiorz) na forum od listopada 2006, wypowiedź #758
Też stawiam na jadalnego podblaszka gromadnego - Lyophyllum decastes.
2007.10.11 08:07 #80763
Zmień/Popraw · Usuń
Jolanta Kozak (jolka) na forum od kwietnia 2004, wypowiedź #4207
A ja marzę o tym, żeby znaleźć u siebie podblaszki. U mnie nie spotkałam jeszcze.
2007.10.11 08:15 #80768
Zmień/Popraw · Usuń
Piotr Perz (pimpek) na forum od sierpnia 2002, wypowiedź #4490
"Należy do grzybów jadalny, bo kilka dni temu zjadłem [....] ale nie wiem jaki to gatunek"

<wow>
2007.10.11 08:24 #80771
Zmień/Popraw · Usuń
Krzysztof Pawłowski (zwieros) na forum od stycznia 2007, wypowiedź #535
Dziękuję za rozpoznanie.
i
2007.10.11 21:04 #80905
Zmień/Popraw · Usuń
Małgorzata Przybyt (margo) na forum od lipca 2007, wypowiedź #139
U mnie podblaszki rosną w dwu miejscach na osiedlu na trawnikach. Jedno to tuż pod blokiem, ale mi niedostępne, bo to ogrodzony ogródek pod blokiem (tu rosnie już od chyba pięciu lat) i drugie wśród ozdobnych krzaczków.
Młode grzyby sfotografowane rok temu





A to dojrzałe w tym roku, fotografowane wczoraj.





2007.10.12 06:02 #80944
Zmień/Popraw · Usuń
Paula Probucka (mykola) na forum od października 2007, wypowiedź #12
Super. Świetna metoda - zjedz, bo "wygląda na jadalnego", a potem zapytaj. Popieracie?
A gdyby to był np. Cortinarus oreallnus albo C. orellanoides? Wąchałam - oba pachną "jadalnie", przyjemnie, choć ten drugi odrobinę ostro. Ale podobno bardzo smaczne, wg opinii konsumentów na parę tygodni przed śmiercią lub nieodwracalnym uszkodzeniem nerek i dializami do końca życia.
2007.10.12 09:19 #80970
Zmień/Popraw · Usuń
Anna Kujawa (ania) na forum od maja 2003, wypowiedź #6181
Nie popieramy i wielokrotnie o tym pisaliśmy.
Dlatego Piotr juz tylko zacytował i sie roześmial, bo ręce nam już dawno opadły...

Swoją drogą, to była niezła metoda ZANIM powstały atlasy.

Na usprawiedliwienie postawy "nie wiem, jak sie nazywa, ale jem", to ogromnie duzo ludzi tak robi. Wiedza o grzybach jest przekazywana głównie "od tych, co się znają" - cioci, babci, wujka, taty - którzy chodzą na grzyby i przynoszą do domu czarne łebki, miodówki, turki itp. Więc jeśli np. w rejonie Krzysztofa te grzyby są jedzone, to normanle, że też je zjada.
2007.10.12 09:19 #80971
Zmień/Popraw · Usuń
Adam Maciejewski (luridus) na forum od sierpnia 2007, wypowiedź #74
Na żadnym polu, także naukowym, nie ma postępu bez ofiar i cierpienia. Również mykologia bardzo dużo zawdzięcza "anonimowym bohaterom gastronomii", jak określił takich grzybowych kaskaderów Marek Snowarski.
Pozdrawiam i szczęścia życzę!
;]

Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?
Wypowiedź:
Użytkownik: Jak wysłać wypowiedź:
Wysyłanie wypowiedzi w tym dziale wymaga założenia konta.
Maksymalna dopuszczalna waga obrazka to ok. 150kb a jego szerokość to max. 800 pikseli.
Hasło:
Opcje: Włącz kody HTML w wypowiedzi
Automatycznie aktywuj adresy WWW (URL) w wypowiedzi
Akcja: