Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Peziza chlorowana
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2022 « starsze wątki (do 15 czerwca 2022) «

#374
od marca 2022

2022.05.31 11:49 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marian Sęktas (marian)
31.05.2022. Gdańsk-Brętowo, dolina rz. Jasień, osika, brzoza , wierzba, buk, głóg, pojedynczy owocnik na ziemi przyczepiony do patyczka mini "korzonkiem". 5 cm średnicy, trochę ciemniejszy (brązowawy) w środku. Zapach nieprzyjemny, chlorowy, soku po odłamaniu brak, ewentualnie przezroczysty jak woda. Wiem, że poruszaliście ten temat zapachu na forum, ale wstępnie które to mogą być ? Póki co wsadziłem okaz do lodówki, bo wstępnie stwierdziłem że w workach pusto, chyba ze trzeba brać wycinek ze środka nie z części krawędziowej

#385
od marca 2022

2022.06.06 12:49 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marian Sęktas (marian)
Po 6 dniach w lodówce zaczeły powstawać zarodniki. Bardzo mi trudno zobaczyc ornamentację (moze za młode, bo jeszcze worki nie pekają) , mimo podbarwienia li imersji, ale moze cos sie da potwierdzic lub wykluczyc . Parafizy proste z wakuolami. Zarodniki z dwoma wakuolami.

#16493
od maja 2009

2022.06.06 13:31 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Niestety masz racje co do dojrzałości owocników, wyglądają na zbyt młode.
Jednak nawet jeśli będą dojrzałe to konieczny jest pomiar zarodników.
W kwestii zawartości zarodników, to na Twoich zdjęciach nie widzę mikrogranulek rozmieszczonych biegunowo. Cechę tę obserwujemy w wodzie na żywych zarodnikach, CB zabija zarodniki. Nie chce mi się szukać zdjęć a na Ascofrance ostatnio temat był omawiany więc zajrzyj do wątku:
http://www.ascofrance.com/search_forum/72876
... zdjęcia 7,8,9 pokazują dokładnie mikrogranulki jakie powinieneś zobaczyć. Co prawda preparat barwiony ale jeśli to P. arvernensis to w wodzie widać je również doskonale, nawet pod obiektywem X40.
Jeśli ich nie zobaczysz to raczej P. varia która w starym wieku(mocno przejrzała) też może mieć zarodniki lekko chropowate.

#16494
od maja 2009

2022.06.06 13:37 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Jeszcze jedna uwaga! Moim zdaniem w lodówce jest zbyt zimno jeśli chcemy aby owocniki dojrzały , lepiej potrzymaj je w temperaturze pokojowej nawet w szklance na oknie. Na dno jakiś nawilżony wacik, szklankę przykryj i po sprawie, szybko dojrzeje.
Lodówki używam tylko do przechowywania zbiorów w przypadku kiedy nie mam czasu bezpośrednio po zbiorach na mikroskopowanie. Ogólnie mówiąc po to żeby nie przejrzały!

#386
od marca 2022

2022.06.06 13:52 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marian Sęktas (marian)
Dzięki. Już to zrobiłem

#390
od marca 2022

2022.06.08 13:42 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marian Sęktas (marian)
Jedna rzecz pewna, że nie umiem tego zrobić porządnie (tzn. zobaczyć ornamentacji) druga to, że zarodniki są gładkie i idealnie eliptyczne.
Skoro są gładkie a ziarnistości są rozrzucone po całym zarodniku to możliwe że to P. varia/repanda/micropus (ma trzoneczek)? Czy jest więcej kustrzebek z gładkimi zarodnikami?
[Obraz dojrzałości zarodników po dwóch dniach na parapecie w temp. pokojowej]

#5163
od października 2009

2022.06.08 16:31 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Romuald Tomaszewski (roto)
Kustrzebek z gładkimi zarodnikami jest dużo albo jeszcze więcej.
Ja tu nigdzie ornamentacji nie widzę,tylko jakieś farfocle cytoplazmy.
Otwórz pocztę.

(wypowiedź edytowana przez roto 08.czerwca.2022)

#16497
od maja 2009

2022.06.08 20:09 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Pytanie podstawowe: czy masz możliwość pomiarów zarodników?
Pokaż więcej w miarę dojrzałych zarodników w wodzie.
Przychylam się bardziej ku P. varia ale ze zdjęć trudno ocenić?

(wypowiedź edytowana przez mirek63 08.czerwca.2022)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2022 « starsze wątki (do 15 czerwca 2022) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji