Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Biały na leszczynie
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2007 « Archiwum 2007 listopad «

#56
od września 2007

2007.11.09 10:14 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Tomasz Nowak (tomek_nowak)
Witam. Znaleziony wczoraj na mocno zmurszałym pniu leszczyny( na 95%), na wys. ok.2m. Miąższ miękki, gąbczasty, biały.Rurki długie 3-4 mm,białe, po nocy lekko zółtawe.Szerokość owocników 3-4 cm.Smak trochę kwaskowaty, w zapachu też czuć kwasek.


i

#4213
od grudnia 2003

A może to była brzózka?
Wygląda jak białoporek brzozowy.

#57
od września 2007

2007.11.09 23:34 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Tomasz Nowak (tomek_nowak)
Raczej nie brzoza, dookoła tego zmurszałego pnia z ziemi wyrastały młode jarzębiny (jakby wyrastały z jednej kępy).Chyba jeszcze przejdę się w to miejsce i dokładnie obejrzę.
Dzięki za opinię.

#1222
od maja 2002

2007.11.10 15:55 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Darek Karasiński (olaras)
To najprawdopodobniej jest po prostu Oligoporus tephroleucus.
i

#2255
od maja 2006

nie pachniał anyżem czasami, sporo widuję (ale na wierzbach) teraz owocników wrośniaka anyżkowego?

#58
od września 2007

2007.11.10 18:32 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Tomasz Nowak (tomek_nowak)
Czy synonim Oligoporus tephroleucus to Spongiporus tephroleucus, białak popielaty? Chyba faktycznie to on.
Zapach na pewno nie jest anyżkowy, taki jakby lekko kwaskowy.
Dziękuję serdecznie za wskazówki.

#73
od września 2007

2007.11.11 20:45 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Tomasz Nowak (tomek_nowak)
Nie wiem, skąd ta leszczyna się wzięła.To jarzębina, dlatego pisałem o niej w jednej z wypowiedzi.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2007 « Archiwum 2007 listopad «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji