Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Duży brązowy
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2007 « Archiwum 2007 listopad «

#8
od października 2007

2007.11.12 14:27 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Dariusz Ziemka (wombat)
Witam - znalazłem coś takiego i to w dużych ilościach - czy to jadalne? - wygląda zachęcająco :)

#9
od października 2007

2007.11.12 14:29 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Dariusz Ziemka (wombat)
Biały nalot to śnieg :)

#4229
od grudnia 2003

Gąsówka płowa albo rudawa.Nie do jedzenia:(

#10
od października 2007

2007.11.13 09:48 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Dariusz Ziemka (wombat)
Witam - chyba rudawa - dzięki - ogólnie słabo - pozdrawiam.
i

#123
od września 2005

2007.11.13 15:33 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Artur Rysch (arysch)
Lepista gilva = Gąsówka płowa, uważana jest (opisane m.in. w "Grzyby Szwajcarii") jako jeśniejsza forma od Lepista inversa = Gąsówka rudawa = Gąsówka podwinięta.

Krieglsteiner opisuje również kolekcje Lepista inversa w różnych porach roku z tego samego miejsca - w miarę ochłodzenia (w kierunku jesieni) przybierają te gąsówki koloru czerwonawego (latem były blado żółto-brązowe).

Większość autorów uważa Lepista inversa jako grzyb jadalny. Ja osobiście zbieram i jadam te gąsówki.

Pozdrawiam serdecznie, Artur.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2007 « Archiwum 2007 listopad «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji