Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Tęgoskór lamparci
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2022 « starsze wątki (do 01 października 2022) «

#757
od marca 2022

2022.09.29 13:10 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marian Sęktas (marian)
27.09.2022. Gdańsk, TPK, Dolina Samborowo, żyzna buczyna, miejsce niezwykłe, które nazywam "rogiem obfitości", bo na 200m2 są pałecznice, Peziza, Helvella, Otidea, Cudonia, Spathularia, koralówka, lejkowniczek, buławka, patyczka i inne, dlatego spodziewam się ze prezentowany grzyb to mityczny tęgoskór lamparci. Obserwuje go od 2 lat i wyglada zawsze tak samo i inaczej od innych. Jasne, że jest trudno mieć pewność czy to nie forma brodawkowanego (i czy aby oba wyodrebnione gatunki nie są jednym gatunkiem), ale wszystkie owocniki nie są większe niz 3 cm. Zostawmy centki na owocniku, bo te wyglądają różnie na różnych zdjęciach ze świata.
Owocniki szersze niż wyższe, wybitnie przypłaszczone (i pofałdowane od początku), niewielkie - 20 – 30  mm średnicy; nibytrzon krótki (do 15 mm), bardzo zagrzebany w ziemi, u podstawy zbita bryłka ziemi i grzybni; osłona (perydium) cienka, sucha, krucha, osłona pęka na szczycie uwalniając zarodniki.
Co myślicie o tym typowaniu? Są jakieś bardzo słabe strony tej analizy (oprócz braku wielkości zarodników)?
Wygląd owocników z 6.09.2022 (gleba niedojrzała, brak zarodników)




Wygląd owocników po 20 dniach (27.09.2022), nie urosły większe



Wygląd zarodników w wodzie pod imersją



Sposób otwierania się owocników rok temu 21.09.2021

#759
od marca 2022

2022.09.29 15:00 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marian Sęktas (marian)
Wymiary
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2022 « starsze wątki (do 01 października 2022) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji