Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Na dębowym słupku, miękki hymenofor
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2007 « Archiwum 2007 grudzień «

#127
od września 2007

2007.12.08 22:06 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Tomasz Nowak (tomek_nowak)
U podstawy dębowego słupka rośnie białawo-jasnobrązowa huba.Miąższ dosyć kruchy, uwagę zwracają dające się ugniatać nawet pod lekkim naciśnięciem rurki(nasiąknięte wodą jak gąbka).Zdjęcia robione dziś:



#4338
od grudnia 2003

Zapewne stary żółciak siarkowy.

#129
od września 2007

2007.12.08 22:54 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Tomasz Nowak (tomek_nowak)
Ale nie ma za dużych porów jak na żółciaka? Na pierwszym zdjęciu po lewej stronie, pod dużym owocnikiem widać krawędzie dwóch mniejszych i wyglądają podobnie.Chyba,że mróz sprzed kilku dni tak na nie wpłynął.

#4339
od grudnia 2003

Kruszył się w palcach?

#260
od sierpnia 2006

2007.12.08 23:40 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marcin Theman (makitheman)
Powąchaj też jeśli możesz żołciak raczej nie pachnie zbyt ciekawie, zwłaszcza stary...

#131
od września 2007

2007.12.08 23:40 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Tomasz Nowak (tomek_nowak)
Tak, miąższ się łatwo łamie i kruszy, także rurki dosyć łatwo od niego oderwać.

#4340
od grudnia 2003

No to żółciak :-)

#134
od września 2007

2007.12.10 09:44 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Tomasz Nowak (tomek_nowak)
Zapach ma słaby,taki lekko grzybowo-hubkowy.
Od dołu zaczyna w niektórych miejscach pojawiać się jakaś zielonkawa pleśń.
Skoro to żółciak,to szkoda,że nie znalazłem wcześniej,byłoby nowe doświadczenie kulinarne.
Dzięki za opinie.

#4345
od grudnia 2003

Szukaj w maju-czerwcu
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2007 « Archiwum 2007 grudzień «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji