bio-forum.pl Zaloguj Wyloguj Edycja Szukaj grzyby.pl atlas-roslin.pl
Spongipellis spumeus?
« »
Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2023 « starsze wątki (do 2023.07.04) «
i

#7738
od lipca 2005

Wzgórza Bukowe (prop. rez. Dolina Ponikwy) - w żyznej buczynie (okrajek powierzchni pohuraganowej), na murszejącej kłodzie bukowej leżącej w miejscu ocienionym, około 20 owocników, w większości pozrastanych ze sobą. Owocniki bardzo młode, silnie nasiąknięte wodą, zapach kwaskowaty.









reakcja miąższu owocnika na KOH (a raczej jej brak):


Fragment owocnika w trakcie suszenia:




Zarodniki (n=50): 5,1-6,9 x 4,1-5,4 µm (średnio 6,1 x 4,6 µm), Q: 1,2-1,5 (średnio 1,3):

Podstawki:

Strzępki kontekstu:

Strzępki w rurkach:


Czy to może być Spongipellis spumeus? Analizowałam podobne, znane mi gatunki i wykluczyłam:
- Odoria alborubescens, która w młodocianym stadium wygląda podobnie ale ma silny, charakterystyczny owocowy zapach a jej miąższ intensywnie przebarwia się pod wpływem KOH na bordowo;
- Aurantiporus fissilis - ze względu na mniejsze zarodniki.

#3204
od sierpnia 2006

A mam pytanie techniczne :)
Do których grzybów używasz CR?
I jak rozrobić barwnik? Mam gram :)
i

#7739
od lipca 2005

CR stosuję do podstawczaków, a recepturę znajdziesz na jednej z atlasowych stron: https://www.grzyby.pl/pelna/slownik-odczynniki.htm. Jest tam też wiele innych użytecznych informacji:-)
i

#7742
od lipca 2005

Po 5 dniach grzybki niewiele się zmieniły: nieco urosły, trochę wyostrzyły się brzegi i kapelusze zmieniły ton barwy. Nadal są bardzo "kudłate", miękkie, soczyste i kruche.









A ja nadal nie wiem, z którym gatunkiem mam do czynienia. Będę obserwować dalej.
i

#7753
od lipca 2005

13.07.2023 - minęły 2 tygodnie od pierwszej obserwacji. Teraz grzybki nie są już tak bardzo mokre, choć nadal soczyste. Coraz bardziej upodabniają się do Odoria alborubescens. Na odciętym kolejnym fragmencie ponowiłam próbę zapachową - na pierwszy "niuch" czułam zapach kwaskowaty ale w części przydrewnowej - wyraźny zapach owocowy jak u O. alborubescens czy M. nothogagi.







Wykonałam też kolejną próbę z KOH, tym razem dłużej obserwując przebarwienia:

Opisane cechy nie są tak jednoznaczne jak u obserwowanych przeze mnie wcześniej owocników O. alborubescens. Być może jest to związane z ich wiekiem czy stopniem uwodnienia... Czas pokaże, bo z całą pewnością będę dalej monitorować to stanowisko. Owocników nie powinno zabraknąć - na ok. 3 m kłody rośnie ich kilkadziesiąt (w większości są pozrastane ze sobą):
« »
Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2023 « starsze wątki (do 2023.07.04) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Kontakt Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji